11 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Gayrimenkul Yatırımı Güvenli Mi? Konut Yatırımının Riskleri Nelerdir?

Gayrimenkul Yatırımı Güvenli Mi? Konut Yatırımının Riskleri Nelerdir?

Öncelikle şu unutulmamalıdır ki gayrimenkul uzun vadede daima kazandırır. Bu yüzden önemli olan en büyük kârı elde etmek ya da kısa vadede kâr elde etmek olmalıdır. Bunu başarmak için yapacağınız şey ise sürekli takipte kalmak olmalıdır.

Hem konut hem arsa hem de tarla fiyatları sizin ilgi odağınız olmalıdır. Böylece tercihinizi hangi sebeple hangisinden yana kullanacağınızı daha kolay belirlersiniz. Peki bu yatırımların hiç mi zararı yok? Gayrimenkul yatırımı güvenli mi?

Gayrimenkul Yatırımı Güvenli Mi? Konut Yatırımının Riskleri Nelerdir?

İster konut ister arsa alın mutlaka titizlikle incelemeniz gereken hususlar vardır. Mesela mülkiyet hakkına getirilen hiçbir kısıtlama olmamalıdır. İpotek, şerh, haciz, özel şahıs, şirket veya kamu kuruluşuna ait kullanım hakkı gibi mülkiyetle ilgili bir sorun varsa bunu göz önünde bulundurun. Bir diğer husus aldığınız gayrimenkul alma amacınıza hizmet etmelidir.

Bu yüzden satın almayı düşündüğünüz taşınmazın konut, ticari alan, işyeri, sosyal hizmet alanı olup olmadığı resmi makamlar eliyle sorgulanmalıdır. Çünkü konut alanına iş merkezi, ticari alana da konut yapılamayacaktır. Arsaya inşaat yapabilme hakkının süresi öğrenilmeli, zemin etüdü incelenmeli…

Gayrimenkul Yatırımı Ne Kadar Güvenli?

Ülkemizde son zamanlarda yaşanan olumsuz olaylar sonucunda para piyasalarında tüm dengeler ansızın değişti. Bu durumda ekonomistler ne altın ne döviz ne de diğer bir yatırım aracını önermekten çekiniyor. Bu yüzden şimdilerde en güvenli yatırım aracı gayrimenkul olarak görülüyor. Genel olarak da gayrimenkul yatırımı kısa süreli değişimlerden etkilenmediği ve uzun vadede sonuç doğurduğu için eskiden beri en güvenli yatırım aracı olarak görülüyor.

2016 Yılında Gayrimenkul Satışları Ne Kadar Arttı?

TÜİK ve TKFE’nin açıkladığı verilere göre Türkiye’de konut fiyatları ve satış oranları artarken, uzmanlar büyük projelerin, kredi imkanlarının ve gayrimenkule ilginin bu artışın temel sebepleri olduğunu söylüyor. 2016 yılında TÜİK tarafından açıklanan verilere göre gayrimenkul satışları % 4 artış gösterdi. Son zamanlarda Türkiye’de gayrimenkul piyasası yabancı yatırımcıların da ilgi odağı.

BUNUNLA İLGİLİ:  On Numarada en çok çıkan sayılar rakamlar

Bu durum dahi gayrimenkul yatırımının güvenli olduğunu kanıtlıyor. 2017 yılında ekonominin seyrini şirketlerin yatırım planları belirliyor. Bu planlara baktığımızda ise inşaat ve gayrimenkul yatırımının çokça yapılacağını görüyoruz. Son zamanlarda rağbet görmeye başlayan markalı konut projeleri bunun bir kanıtı. Sadece reklamlarda bile son yıllarda yapılan konutların çokluğu ve niteliklerinin arttığı görülebiliyor. Hatta bu sektör sıradanlaştı ve gelişmeye devam ediyor diyebiliriz.

İlerleyen zamanlarda ise çokça butik konut projeleri ve ticari üniteler görmeye başlayacağız. Türkiye ‘de kriz zamanında çoğu sektör durma noktasına gelmiş olsa bile emlak sektörü işlemeye devam ediyor. Türk kültür yapısında gayrimenkule yatkınlık olduğu bir gerçek.

Bir de ekonomik dalgalanmaların yaşandığı zamanlarda dahi en güvenli yolun gayrimenkul yatırımı olması daha da cazip hale getiriyor. En riskli dönemlerde dahi gayrimenkul yatırımlarında risk minimum düzeyde gerçekleşiyor. Örneğin; 2016 Haziran ayında Euro ‘nun dışında en yüksek kar gayrimenkulde gerçekleşti. Konut alan kişi %1,33 kar etti.

Gayrimenkulden Şaşmayın!

Tüm bu anlatılanlar ışığında gayrimenkul yatırımı konusunda kafanızda bir takım fikirler oluşmuştur. Son olarak toparlamak gerekirse; hem kar etmek hem de çok risk almak istemiyorsanız gayrimenkul yatırımı sizin için en  güvenli liman olacaktır. Günümüzde gelişmeye devam eden şehirler, yeni yerleşim yeri ve ticaret merkezi ihtiyaçları, kentsel dönüşüm yapılan alanlar düşünüldüğünde hareketliliği fark edeceksiniz.

Bir de kültürümüzde evladına bir şeyler bırakma gayesi güdüldüğünden kendiliğinden kar getirmeye devam eden ve kolayca tüketilmeyen bir yatırım olması da gayrimenkul yatırımlarının her türlüsünü cazip hale getiriyor.

 

Arsa ve Arazi Yatırımında Nelere Dikkat Etmeliyim? yazımızı okumak için tıklayın.

About Author

Meraklı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir