11 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Arsa Ve Arazi Yatırımında Nelere Dikkat Etmeli? En Çok Nasıl Para Kazanırım?

Arsa Ve Arazi Yatırımında Nelere Dikkat Etmeli? En Çok Nasıl Para Kazanırım?

Gayrimenkul daima en çok kazandıran yatırımlar arasında yerini alır. Ancak işin püf noktası doğru yere doğru zamanda, doğru yatırımı yapmak. Arsa ve Arazi yatırımı, her zaman en çok rağbet gören gayrimenkul yatırım seçeneklerinden birisi. İnşaat sektöründeki hareketlilik bunun kanıtı. Ancak karlı olmasının yanı sıra bir o kadar da riskli. Riski en aza indirmek için arsa ve arazi yatırımının püf noktaları nelermiş bakalım.

Arsa Ve Arazi Yatırımında Nelere Dikkat Etmeli? En Çok Nasıl Para Kazanırım?

Gelişmekte olan bölgelere, trafik sorunu olmayan önemli yollara, kavşaklara, diğer tüm ulaşım imkanlarına yakınlığı, ticari merkezlere, büyük alışveriş merkezlerinin yoğunlaştığı ve ulaşım imkanlarıyla desteklenen güçlü il veya ilçe merkezlerine yakınlığına çok dikkat edilmesi sizin yararınıza olacaktır.

Özellikle yeni konut projelerinin olduğu yerlerde, ticari imarlı arsaların ve son dönemde yapılan nitelikli ofis binalarının olabileceği yerler iyi birer yatırım aracı olarak görülüyor. Arsa yatırımından kazanç elde etmek için şehir merkezlerinden değil, şehrin bittiği yerde arsa almak en iyi tercihlerden birisi. Çünkü sürekli yeni yerleşme ihtiyacı doğduğundan şehirler genişliyor.

Alınacak Arsanın İmar Durumunda Nelere Dikkat Etmeli?

Arsa alırken arsanın imar durumu en önemli kriter. İmar durumu fiyatta da en belirleyici etken oluyor. Büyük kazançlar, tarla vasfındaki imarsız arazilerden elde edilebiliyor. Ancak imar görmemiş tarla yatırımı bir o kadar da riskli. Yatırımcı eğer 5-10 senelik bir müddeti ve riski göze alıyorsa, kazancı da o ölçüde artabiliyor. Bu tip arazileri alırken mutlaka çok ayrıntılı bir inceleme yapmak gerekiyor.

Aynı zamanda bu işin ehli olanlara, resmi yetkililere de danışmakta yarar var. Öncelikle tarla üzerinde kısıtlayıcı sebeplerin varlığını incelemek gerekiyor. Ayrıca satın alınacak arazinin tapusu da önemli. Bir diğer husus ise riskli alanlardan uzak durulması gerektiğidir. Eğer ormana yakınsa orman sınırlarına dahil edilme, su havzasında ya da yakın bir yerde ise imarının hiç çıkmaması gibi ihtimaller mevcut.

BUNUNLA İLGİLİ:  Rakibinin yüzüne tekme atan futbolcunun cezası açıklandı

Arsa ve Arazi Yatırımı Sürecine Ait Aşamalar Nelerdir?

Arsada yatırım demek sadece satın almaktan ibaret değildir. Yatırım süreci üç aşamadan oluşur diyebiliriz. Öncelikle doğru zamanda arsanın alınması, arsanın en değerli olacağı zamanı kollayıp o zamana kadar beklemek, son olarak ise doğru zamanda satışını yapmak size maksimum karı getirecektir. İşin en zor kısmı doğru arsayı bulabilmek. Bunun içinse basiretli ve öngörülü olmak şart. Henüz keşfedilmemiş bir yere yatırım yapmak hem çok riskli hem çok karlı olabilir.

Arsa ve Arazi Yatırımında Nelere Dikkat Etmeli?

Önemli olan burayı yatırımcılardan önce fark etmek. Yoksa zaten pahalanmış olduğundan kar oranları azalır. İkinci yapacağınız şey ise tetikte olmak ve imar uygulamalarını, askı sürelerini ve uygulamalara itiraz sürelerini iyi bir şekilde takip etmek olmalı. Satış aşamasında yapacağınız şey ise piyasanın yakından takip edilmesi, çevre durumunun ve fiyatların uygun olduğu bir zamanda satışın gerçekleştirilmesi gerekiyor. Tüm bu süreçlerde ise mutlaka bir uzman bilgisinden yararlanmanızı öneriyoruz.

Arsa ve Arazi Yatırımında Çevresel Faktörler

Bir takım unsurlar karınızı olumlu etkileyecektir. Bu unsurlara da bir göz atmakta yarar var. Büyük inşaat şirketlerinin saha alanına yatırım yapmak, planlı kentleşmenin olduğu yerlere yönelmek, göç alan ve göç almaya devam eden bölgelere yönelmek, gelir seviyesi yüksek kesimlere komşu olmak, teşvik kapsamına giren bölgelere yönelmek, hızlı büyüyen kentlere yatırım yapmak vb. gibi arsanızın değerine değer katacak faktör var.

Bir de olumsuz faktörlere bakalım; sanayi tesislerine yakın bölgeler, orman ya da su havzasına yakınlığı gibi risk oluşturabilecek bölgeler yatırım için pek iyi sayılmaz. Bir de kriz dönemlerinde arsa fiyatları da düşüşe geçer. Bu olumsuz durumu lehinize çevirebilirsiniz.

 

Konut Fiyatlarında En Çok Artış Beklenen İl Hangisi? yazımızı okumak için tıklayın.

BUNUNLA İLGİLİ:  Opsiyon nedir? Opsiyon işlemi nasıl yapılır?
About Author

Meraklı

1 Comment

  • arsa ve arazi yatırımında yapılması gereken en önemli şey tapu sürecini iyi yönetmek bence. Tapudaki kayıtları iyice kontrol ederek alacağınız arsa yada tarlanın risklerini ve artılarını, ileride imar konusunda yaşanabilecek değişiklikleri konusunda bilgi almak fayda sağlayacaktır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir