13 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Haziran 2016 kira zam oranı açıklandı ne kadar zam yapmam gerekiyor?

Haziran 2016 kira zam oranı açıklandı ne kadar zam yapmam gerekiyor?

Mayıs 2016 Üfe Tüfe oranı açıklandı, Haziran 2016 kira zammı (kira artışı) ne kadar olması gerekiyor?

Kiracısınız ve geçtiğimiz yıl Haziran ayında kontrat yaptı iseniz maalesef bu Haziran ayında kiranıza zam yapmanız gerekiyor. Tabi kira artışının hangi oran ile yapılacağı konusunda piyasa koşullarında bir çok bilgi dolaşmaktadır. Fakat Borçlar Kanununun 344.maddesinde belirtilmiş olan yönetmelikte kira zammının hangi oran ile yapılacağına dair bilgi verilmektedir. Belirtilen yönetmelik detayında kira sözleşmelerinde yenileme dönemi gelenler için yapılması gereken kira zam oranı Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) belirlemiş olduğu Üretici Fiyat Endeksi yani (ÜFE) artış/ oranını aşmayacak şekilde hesaplanacağı belirtilmektedir.

Bu bilgiler ışığında 2016 Haziran ayında sözleşme yenileyen kiracıların yapacağı kira zam oranı % 5.19 olması gerekmektedir.

Yönetmelikte ÜFE oranını aşmayacak şeklinde belirtilmiş olmasına rağmen Tüik tarafından açıklanan verilerde bir önceki yılın aynı ayına göre gerçekleşen değişim, bir önceki aya göre farklılık, bir önceki yılın aralık ayına göre değişim ve on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı belirtilmektedir. İşte bu nokta da hangi oranın kullanılması gerektiği konusun da tereddütler yaşanmaya başlamaktadır.

Hayatta olan bir gerçek var ki ev sahipleri her zaman daha yüksek oranı kullanmak isterken kiracılar ise her zaman daha düşük olan oranı baz almak isteyebilirler. Tüketici Fiyat endeksi ve Üretici Fiyat endeksini TUİK her ayın üçüne denk gelen tarihte açıklıyor.

Kira zam oranı hususunda TÜİK bir önceki yılın aynı ayına göre hesaplanan oran ile kira zammı yapılmasını belirtmesine rağmen, Yargıtay TUİK tarafından açıklanmış olan verilerdeki 12 aylık ortalamanın kullanılması gerektiğini dile getirmektedir. Kira zammının ne kadar yapılacağına dair karar mercii TÜİK olmadığından Borçlar Kanununda da özellikle belirtilen bilgi, Yargıtay’ ın kararı ile bağlayıcı olarak nitelendirilmektedir.

BUNUNLA İLGİLİ:  Tüketici Hakem Heyeti ’nden paramı ne zaman alabilirim?

O yüzden 2016 Haziran ayına ait kira artış oranı Yargıtay’ ın bildirimine göre %5,19 olarak dikkate alınmalıdır.

Örnek ile açıklamak gerekir ise,

·         500 TL kira ödeyen bir vatandaş bu ay itibariyle yani 2016 Haziran ayında kira zammı yapacak ise kirası 525,95 TL olacaktır.

·         1.000 TL kira ödeyen bir vatandaş bu ay itibariyle yani Haziran ayında kira zammı yapacak ise kirası 1.051,90 TL olacaktır.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE), Mayıs 2016

TÜFE’de (2003=100) 2016 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0.58, bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,15, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,58 ve on iki aylık ortalamalara göre %7,71 artış gerçekleşti

Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi( Yİ-ÜFE), Mayıs 2016

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,48 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,77 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,25 artış ve 12 aylık ortalamalara göre %5,19 artış gösterdi.

 

About Author

Finansçı

5 Comments

  • Benim anlamadığım bir konu her ay mı kiraya zam yapılıyor bu oran belli oluyor eğer öyleyse vay haline kiracının kira alanında vay keyfine

    • Merhaba,
      Zam orani her ay aciklaniyor evet ama her ay zam yapilmiyor tabiki,her kiracinin zam ayi farkli oldugu icin surec boyle isliyor.

  • yıllık oprtalama bileşik 5.19 anladığım doğru ise bankaların yıllık 15-20 aralığında hala bu ülkede faiz oranları çok yüksek seyrediyor eksiye düşen yavaş yavaş eriyor anlamına geliyor bu tablolarla.

  • Kira artış oranı %5,19 olarak belirlenmiş ama yüksek bir oran. Yanlış hatırlamıyorsam Mayıs ayında da oran % 5,47

  • Kira artış oranı çok yüksek çıkmıyor, yıllık yuzde bes Kira zammı da çok olmamalı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir