9 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Haziran 2018 Kira Artışı Ne Kadar?

Haziran 2018 Kira Artışı Ne Kadar?

Her ayın üçüne denk gelen günde Türkiye İstatistik Kurumu (Tüik) tarafından açıklanmakta olan Üfe ve Tüfe rakamları nezdinde kira artışına ait oran belirlenmektedir. TÜİK tarafından açıklanan Mayıs 2018 Üfe-Tüfe verilerine göre Haziran 2018 Kira Artışı Ne Kadar? Kira Artış Oranı hesaplama nasıl yapılır? açıklamaya çalışalım.

Ev sahibi ve kiracı arasında düzenlenmekte olan kira kontratı ‘na istinaden belirlenen kira artış oranı konusunda mutabakat sağlanması durumunda, sözleşmenin bittiği dönem itibariyle anlaşmaya varılan oran ile kira artışı gerçekleştirilir. Fakat kira sözleşmesinde herhangi bir oran belirtilmez ise her ayın üçünde Tüik tarafından açıklanmakta olan Tüketici Fiyat Endeksi ve Üretici Fiyat Endeksi verilerine göre o ayın kira artışı belirlenerek işleme alınmaktadır.

Mayıs 2018 Üfe Tüfe rakamları halk dilindeki adıyla Mayıs 2018 Tefe Tüfe oranı TÜİK tarafından açıklandı. Haziran 2018 Kira Artışı Ne Kadar? Kira Artış Oranı nasıl hesaplanır?

Borçlar Kanununun 344. maddesi gereğince kira artışı konusunda hangi oranın kullanılacağına dair açıklamada; Kira zam oranı gerçekleştirilecek ayda Tüik tarafından açıklanan bir önceki aya ait Üfe oranını aşmayacak şeklinde belirtilmektedir. Üfe oranını aşmayacak olarak belirtilse de tüketici için hangi oran daha avantajlı oluyor ise o oran kullanılmak istenmektedir.

Borçlar kanunu detayında belirtilen maddelerde ne kadar kira artışı yapılacağı belirtilmesine rağmen Tüik tarafından her ay düzenli açıklanan verilerde aylık değişim oranı, bir önceki yılın Aralık ayına göre değişimi yada 12 aylık ortalamaya göre değişim oranları açıklanmaktadır. Tüik tarafından bu kadar veri açıklanınca kiracı yada ev sahibi içinde hangi oran kullanılmalı? diye soru işaretleri oluşabiliyor.

Tüik tarafından açıklanan verilere göre geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre kira artışı uygulanacağı belirtilirken, Yargıtay tarafından bu konuda yapılan açıklamalarda on iki aylık ortalamaya göre kira zammı yapılması gerektiği belirtilmektedir.

BUNUNLA İLGİLİ:  Kurtlar Vadisi Pusuda Defne Samyeli rüzgarı esti

Kira artış oranı hesaplama yapacak olan kiracı yada ev sahibi 2018 Mayıs Tefe Tüfe oranlarını kullanarak Haziran 2018 kira artışı  konusunda faydalanabilmektedir. Haziran ayında Haziran 2018 kira artış oranını kullanacak olan kiracılar için kullanılacak kira zam oranı on iki aylık ortalama oranlar olarak kabul edilir. Bu açıklama ile beraber Yargıtay tarafından belirtilen verilere göre kira artış oranı yapılacağı konusunda mutabakata varılmaktadır.

Haziran 2018 Kira Artışı Ne Kadar? – Tüfe Üfe Mayıs 2018 Rakamları

  • Tüik tarafından açıklanan Mayıs 2018 (Üfe) Üretici Fiyat Endeksi ve Mayıs 2018 (Tüfe) Tüketici Fiyat Endeksi bir diğer tabirle Mayıs 2018 Tefe Tüfe oranlarına ait dönemsel değişimin detayını ekte bulabilir siniz.

Tüfe Mayıs 2018 (Tüketici Fiyat Endeksi-TEFE)

  • Bir önceki aya göre değişim oranı: %1.62 artış,
  • Bir önceki yılın Aralık ayına göre değişim oranı : %6,39
  • Bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı : %12,15
  • On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı : %11.10 artış.
Haziran 2018 kira artışı, haziran 2018 kira artis orani, haziran 2018 kira zammi
Haziran 2018 Kira artışı ne kadar?

Üfe Mayıs 2018 (Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi-TÜFE)

  • Bir önceki aya göre değişim oranı : %3,79 artış
  • Bir önceki yılın Aralık ayına göre değişim oranı : %12,13 artış
  • Bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı : %20,16 artış
  • On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı : %15.80 artış

Haziran 2018 Kira artış oranı (Konut)

Yukarıda belirtilen Tüik verilerine göre tefe tüfe 2018 Mayıs ayı oranları ve Yargıtay’ ın kararı esas alınarak yüzde 15.80 kira artışı yapılması gerekmektedir. 2018 Haziran kira zam oranı üzerinden tekrar geçmek  gerekir ise standart kira kontratı yapan tüketici için % 15.80 kira artış oranını kullanması gerekmektedir. Son üç aya ait kira artışı konusunda ekteki yazılarımız aylık değişimi kontrol etmeniz için faydalı olacaktır.

BUNUNLA İLGİLİ:  Paytrek Ödeme Kuruluşu Hizmetleri A.Ş. faaliyet izni tamam

Haziran 2018 Kira artış oranı ‘nı örnek ile açıklamak gerekir ise;

2.000 TL kira ödeyen kiracı, 2018 yılının Haziran ayında yapacağı kira artış oranı sonrasında 2.316,00 TL ödeme yapması gerekmektedir.

Haziran 2018 İş Yeri Kira Artış Oranı

İş yerleri için yapılacak olan kira artışı ise Tüik tarafından açıklanan Üfe oranları sonrasında yapılmakta olup, %15,80  iş yeri kira artışı yapılması gerekmektedir. Fakat iş yeri için yapılan kira sözleşmelerinde konut kiracısına göre daha kapsamlı ve sözleşme formatında hazırlanmakta olup, iş yeri kiracısı ve işyeri sahibi tarafından ortak belirlenecek orana göre, Tüfe oranları ile yada Üfe oranları ile kira artışı yapılacağı konusunda anlaşmaya varılabilir. Bu durumda kira kontratında anlaşmaya varılan oran ile kira artış oranı uygulanması gerekecektir.

Haziran 2018 İş yeri kira artış oranını örnek ile açıklamak gerekir ise;

2.000 TL kira ödemekte olan iş yeri kiracısı üzerinden hesaplamak gerekir ise, 2018 yılının Haziran ayında uygulayacağı kira artış oranı sonrasında 2.316,00 TL olarak kira ödemesi yapması gerekecektir.

Kira Kontratı – Kira Sözleşmesi İndir

Yeni kira kontratı yapacak olan ev sahipleri yada kiracıların kullanabilmesi adına kira sözleşmesi konusunda ekteki formatı kullanabilirsiniz.

Kira Sözleşmesi Örneği

About Author

Finansçı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir