Tutuklu Ve Hükümlü Bankacılık İşlemleri Nasıl Yapılır?
Bankacılık işlemlerinde bazı durumlarda karşımıza çıkan Tutuklu ve Hükümlü Bankacılık işlemleri nasıl yapılır? sorusu bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. Hükümlü kişi malum cezaevinde olduğu için Bankaya ait borçları nasıl ödeme yapılacak bu borçların ödenmemesi durumunda nasıl bir sorumluluğu olur gibi sorular düşündürücü olabiliyor. O yüzden bu makalemizde de sizler için Tutuklu ve Hükümlü kişilerin işlemleri nasıl yapılır bundan bahsetmeye çalışalım.
Öncelikle Tutuklu Nedir? sorusu ile konumuza başlayalım, Suç işlediği şüphesi olan ve adli kontrol kapsamında tedbiren ceza evinde tutulan, henüz hüküm verilmemiş yada hakkında verilen hüküm henüz kesinleşmemiş kişidir. Hükümlü Nedir? Bir suçtan dolayı yargılaması yapılarak Mahkeme tarafından hapis ile cezalandırmasına mahkum edilmiş ve hakkındaki bu karar kesinleşerek, kesinleşmiş hapis cezasının infazı için ceza evinde olan kişidir.
Mahkum Vekalet Verebilir Mi?
Tutuklu olan kişiler fiili ehliyetleri devam ettiği için ceza evine gelen Noter aracılığı ile Vekaletname düzenleyerek bir yakınını vekil tayin edebilirler. Tutuklu müşteri tarafından tayin edilen vekil dilerse vekaletname de kendisine verilen yetkilere işlem yapabilirken isterse ceza evinde bulunan tutuklunun talebi doğrultusunda müşteri talimatlarını Bankaya iletebilir.
Hakkında 1 yıl ve daha uzun süre mahkumiyet kararı verilmiş ve bu mahkumiyet kararı kesinleşmiş hükümlü kişilerin ise hapis hali süresinde fiili ehliyeti sona ermektedir. Hükümlü yada vekaletname ile vekil tayin edilen kişi hükümlü adına işlem yapamayacaktır.
Bu yüzden tutuklu döneminde düzenlenmiş olan vekaletnamelerde, vekil eden yani tutuklu olan kişinin mahkumiyet kararının verilip verilmediği Banka tarafından teyit edilmek durumundadır. Halen tutukluluk durumu devam ediyor ise Bankacılık işlemleri vekil tarafından gerçekleştirilebilir. Eğer vekaletname düzenlendikten sonra mahkumiyet kararı verilmiş ise fiili ehliyet sonlandığı için mahkum ve vekili tarafından işlemler yapılamaz.
Hükümlüye Tutukluya Vasi Tayin Edilir Mi?
Biraz önce mahkumiyet kararı çıkan kişinin fiili ehliyeti sona erdiği için kendisi ve vekilinin Bankacılık işlemlerini yapamayacağından bahsetmiştir. Fakat 1 yıl ve daha uzun süreli hapis cezasına çarptırılan mahkum olan hüküm kişiye Vasi tayin edilmesi zorunludur. Ceza İnfaz Kurumları bu durumda olan Hükümlüyü Sulh Hukuk mahkemesine bildirmesi ve hükümlüye Vasi tayini talebinde bulunması gerekir.
Sulh Hukuk Mahkemesi bu talep üzerine hükümlü hakkında kısıtlılık kararı vererek Vasi tayin eder. Hükümlü olan kişiler kısıtlı olmaları sebebi ile hiç bir şekilde Bankalarda işlem yapamazlar. Bu yüzden hükümlü müşteriler için vesayet kararı Banka tarafından talep edilecektir.
Vasiler ise yasal yetkileri kapsamında ve mahkemenin vesayet kararı ile sınırlı olacak şekilde işlem yapabileceklerdir. Vasinin işlem talebi, hükümlünün halen ceza evinde olduğunun teyidi sonrası vesayet kararının içeriğine göre işlem yapılmasına Banka tarafından olanak sağlanır. Banka tarafından vasinin ne kadar süre ile atanmış olduğu, işlem yetkilerinde herhangi bir kısıtlama olup olmadığı kontrol edilir.
Vasi Tayini Soruları:
- Tutukluya Vasi Tayin Edilir Mi?
Tutuklu olan kişi vekaletname ile işlemlerini yapabilmektedir, Mahkumiyet- Hükümlülük oluştuğu anda Vasi tayin edilmesi zorunludur.
- Vasi Tayini Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
Vasi tayini süreci Adli yılın iş yoğunluğuna göre değişkenlik göstermekte olup Mahkeme tarafından belirlenecek süre içerisinde gerçekleşmektedir.
- Hükümlü Vasi İptali Nasıl Gerçekleşir?
Hükümlü vasi iptali için ilgili Mahkemeye başvuruda bulunulması gerekir.
- Vasi Borç Öder Mi?
Vasi olan kişi, vasi olarak atanan kişinin maddi işlemlerini yürütmek için yetkilendirilmekte olup Vasi olduğu kişinin borçları konusunda sorumlu tutulmaz.
- Vasi Hükümlünün Borçlarından Sorumlumudur?
Vasi olarak atanan kişi, Vasinin borçlarından sorumlu olmaz.
9 Comments
Tutuklunun banka işlemleri hükümlünün kredi borcu başının para çekme yetkisi hukumlunun vasisinin görevleri her zaman sorun olmuştur. Kardeşim adam tutuklanmış ve sonrasında hüküm giymiş vasi hükümlünün borçlarından sorumlumudur sorusunu da sormayın artık. Vasi sadece yetki almış biridir tutupta eski borcunun sorumlusu olacak hali yok.
Saygılarımızla.
Merhaba abim 11 sene 8 ay ceza aldı ama cezası onanmdı daha vasi tayini olurmu bankada parası var parasını cekip kendisinegönderecez vasi olunurmu parasını vasilik belgesiyle cekebilirmiyiz
Merhaba,
Mahkemeye başvurarak vasi atanmasını talep edebilir siniz. Vasi ataması gerçekleştikten sonra vasi belgesi ile maaşını ve diğer parasını yasal sınırlar çerçevesinde çekebilir siniz.
Saygılarımızla.
Selamın aleyküm kolay gelsin ben eşimin vasisiyom eşim izine dışarıya cikinca kredi çekmiş ve tekrar ceza evine girince haciz göndermişler hem bana hemde eşime hacı kararı benim ne bankalra rıza verdim ne de bana sordular fakat bana ve eşimin babsindan kalan eve hciz gonderdiler böyle hakları var mı kısıtlı mahkeme kararı olmadan kredi kredi kartı alabilirmi saygilar
Merhaba,
Kısıtlı olduğuna dair belge bankalara ibraz edilmemiş ise banka konuda bilgi sahibi olmayacaktır. O yüzden banka bilgim olmadığı için kredi verdim diyebilir. Bir avukat ile görüşmeniz daha faydalı olacaktır.
Saygılarımla.
Merhaba enpara.com hesabımda para bulunmakta eşim vasim olmasına rağmen banka uygulanmaya girişimi engelledi hesabım vadeli olduğu için Finansbank şubesi vadeli hesabı görmüyor o yüzden eşim şubede işlem yapamıyor mobil giriş yapamadığım için de para transferi yapamıyorum daha 14 ay cezam var ve şu anda izinliyim ama banka vasinin kalkması gerekiyor hesaba giriş yapılabilmesi için banka hiçbir şekilde izin vermiyor yani enpara.com bu sorunu nasıl çözebilirim bu konuda beni bilgilendirebilir misin lütfen
Merhaba,
Mahkeme kararı olmadan banka işlem yapmayacaktır. Fakat sonuç olarak eşiniz hesap ile ilgili yetkili olduğu için Finansbank in burada bir işlem yapıyor olması gerekir. BDDK yada TBB sitesinden şikayet kaydı oluşturabilirsiniz.
Saygılarımızla
Vasi hükümlü kişiye banka hesabı açabilir mi hükümlü vergi mükellefi olduğu için destek kredisinden faydalanabilmasi için iban numarası isteniyor
Merhaba,
İlgili mahkemenin kararıyla aksiyon alınabilir.
Saygılarımızla.