13 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

İkinci El Araç Satışı Sonrası Para Aktarımı Süreci Detayları

İkinci El Araç Satışı Sonrası Para Aktarımı Süreci Detayları

13.02.2018 tarih ve 30331 sayılı Resmi Gazete ‘de yayınlanmış olan İkinci El Motorlu Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik 17. Maddesi gereği, ikinci el araç alış satışı işlemlerinde araçların satış bedelinin, Ticaret Bakanlığı tarafından uygun olarak değerlendirilen kuruluş tarafından taşıt mülkiyeti ile beraber satış bedelinin aynı anda el değiştirmesini sağlayacak biçimde oluşturulan elektronik ortamda ödeme işlemlerinin gerçekleştirilmesi için gerekli düzenlemelerin yapıldığı bildirilmektedir.

Araç Satışlarında Güvenli Para Transferi Uygulaması Detayları

Bu sistemin Türkiye Noterler Birliği ile Ticaret Bakanlığı arasında imzalanmış olan “ T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye Noterler Birliğinin İkinci el motorlu Kara taşıtı ticaretinde Güvenli ödeme sistemi kurucusu ve işleticisi olarak yetkilendirilmesine ilişkin protokol ” gereği Türkiye Noterler Birliği tarafından kurulduğu açıklanmıştır. İlgili düzenlemeler sonrası satışı yapılan ikinci el motorlu kara taşıtlarının satış bedelinin, alıcı tarafından satıcıya iletilmek üzere bankaya aktarılması ve Türkiye Noterler Birliği güvenli ödeme sistemi vasıtası ile bankalara iletilecek talimat ile satıcının hesabına aktarımı/ satıcıya ödenmesi hizmeti verilmesi gerektiği iletilmiştir.

İkinci El Araç Satışı Sonrası Para Aktarımı Süreci

Bankalar tarafından gerçekleştirilecek bu hizmet için Türkiye Bankalar Birliği tarafından işlemlerin nasıl ilerleyeceği hakkında detayların belirlenmesi gerekliliği doğmuştur. Bu kapsamda BDDK ‘ya iletilen süreç detayları hakkında alınacak görüş sonrası süreç daha net bir şekilde oluşacaktır. Tüm Bankalar ile paylaşılan ve BDDK tarafından alınacak görüş sonrası devreye alınacak sürecin detayları ekteki gibidir;

  • Bankalar ile Noterler arasında gerçekleştirilen işlemlerin havale niteliğinde olduğu,
  • Yapılacak transfer sürecinin tarafların iradesine göre gerçekleştirilen bir para transferi niteliğinde olduğu,
  • İşlem mevzuatında ikinci el motorlu kara taşıtı alış satışında kurulacak bir güvenli ödeme sistemi ile satış tutarının aynı anda ve güvenli bir şekilde satıcıya aktarımının sağlanmasının planlandığı,
  • Alıcı tarafından gönderimi gerçekleştirilen para transferinin banka tarafından blokede tutularak işlemi gerçekleştiren Noter tarafından iletilecek referans koduna bağlı olarak satıcının mevduat hesabına Banka tarafından aktarım yapılacağı/ satıcıya ödenmesi
BUNUNLA İLGİLİ:  Vadesiz Mevduat hesabı nedir?

Maddeleri için BDDK tarafından verilecek görüş sonrası, Bankacılık Kanunu 4. Maddesinde yer alan “mevduat kabulü” , “nakdi, kaydi ödeme ve fon transferi işlemleri” , “muhabir bankacılık veya çek hesaplarının kullanılması dahil her türlü ödeme ve tahsilat işlemleri” , “saklama hizmetleri” içerisinde sayılması gerektiği değerlendirilmektedir.

Bankacılık kanunu 4. Maddesi gereği BDDK tarafından faaliyet genişlemesi izni alınmadan yapılması planlanmakta olup yine de bu süreçte BDDK görüşleri alınacak kararın netleşmesi konusunda daha geçerli olacaktır. Bu süreçte Noterlerde yaşanan bir çok dolandırıcılık olayı tüketiciyi çoğu kez maddi zararlara uğrattı. O yüzden bu sistemin devreye alınması sürecin çok daha sağlıklı çalışmasına fayda sağlayacaktır.

İkinci El Araç Satışı Para Ödeme Soru Cevapları

  • İkinci el araç alırken para ödemesi nasıl yapılır? Şu anki sistemde noterde işlem yapılmadan önce satıcıya ödemeler yapılmakta ve sonrasında dolandırıcılık işlemleri yaşanabilmektedir. Yeni hayata geçecek sistem ile bu sürecin düzelmesi beklenmektedir.
  • Noterde araç satışında güvenli ödeme nasıl olur? Yeni hata geçecek sistem ile satış süreci öncesinde satıcıya para aktarımı gerçekleştirilmeyeceği için alıcı için risk oluşturmayacaktır.
  • İkinci el araç satışı güvenli ödeme nasıl yapılır? Şu anda devam eden süreç hayat geçtiğinde alıcı tarafından noter hesabına ödeme yapılacak olup satış işlemi gerçekleştirildikten sonra noter tarafından satış referansı iletildiğinde satıcı hesabına otomatik aktarımı gerçekleştirilecektir.
  • İkinci el araba satışında dolandırıcılık işlemlerinden nasıl korunurum? Güvenmediğiniz kişilerden araç alımı yapıyorsanız bu süreç devreye girene kadar risk her zaman mevcut olacaktır.
  • İkinci el araç satışı güvenli ödeme yöntemi ne zaman devreye alınacak? Şu anda Noter ve Bankalar tarafından süreç belirgin hale gelmiş olup BDDK görüşleri sonrası proje netlik kazanacak olup TBB tarafından sürecin ne zaman devreye alınacağı konusunda tarih bilgisi iletilmemiştir.
BUNUNLA İLGİLİ:  Ön onaylı kredi nedir? Başvuru için hangi evraklar gerekir?
About Author

Finansçı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir