14 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Kredi kartım kaybolduğunda yapılan işlemlerden sorumlu olur muyum?

Kredi kartım kaybolduğunda yapılan işlemlerden sorumlu olur muyum?

Kredi kartı ile yaptığımız işlemlerde güvenlik unsurlarına önem göstermemiz gerekir. Peki kredi kartım kayıp olduğunda, çalındığında yapılan işlemlerden sorumlu olur muyum?

Nerede ise artık çoğu tüketici nakit para kullanımını bir kenara bırakarak harcamalarını kredi kartları aracılığı ile gerçekleştiriyor. Kredi kartı kampanyalarını da düzenli takip edenler için bazen güzel fırsatlar sunulabilmektedir. Kredi kartı kullanımını sağlıklı bir şekilde yapan tüketici kendine avantaj sağlayabilirken, ödeme gücü olmadığı halde gereğinden fazla harcama yapan tüketici son ödeme tarihi geldiğinde kara kara düşünebiliyor. Bu harcamayı bir kenara bırakıp kredi kartınızın kayıp olması yada çalınması durumunda tüketicinin ne gibi sorumlulukları doğar bunlardan bahsetmeye çalışalım.

Kredi kartım kaybolduğunda yada çalındığında işlem yapılırsa Bankanın yaptırımı ne olur?

Aktif kullandığınız kredi kartının çalınması yada kaybolması durumunda öncelikle yapılması gereken işlemlerden başlayalım. Tüketicinin ilk yapması gereken işlem bilginiz dışında gerçekleşen bu durumu fark ettiğiniz anda Bankaya bilgi vermek durumundasınız. Tabi bilgi verdiğiniz saat kredi kartınız ile işlem yapılması durumunda sorumlu olacağınız tutarı değiştirmektedir. Bildirim yaptığınız süre ile ilgili detayları ise şu şekilde belirtebiliriz.

  • Bankaya yapılan bildirim saatinden 24 saat öncesine kadar yasal mevzuat dışında işlem yapılması durumunda sorumlu olacağınız tutar 150 TL ile sınırlı olacak iken,
  • Çalınma yada kayıp işlemini geç fark etmeniz yani 24 saat içinde bildirim yapmamanız halinde, kredi kartınız ile yasal mevzuat dışında işlem yapılması durumunda 150 TL olarak belirtilen tutar dikkate alınmayarak oluşacak tüm borç işlemlerinden sorumlu tutulursunuz.
  • Bunun yanında kredi kartından usulsüz gerçekleştirilen işlemlerin tüketicinin hatasından kaynaklanması durumunda tüm işlemlerden sorumlu olarak tutulmanız mümkün olabilir. (Kredi kart şifresini üçüncü kişilerin erişebileceği bir alanda saklıyor iseniz yada kartınızın şifresini karta yazmış iseniz.)
BUNUNLA İLGİLİ:  Ysk Erken Seçim takvimini duyurdu Oyunuz nasıl geçersiz olur?

Kredi kartım ile ilgili şikayetim için Banka ne kadar sürede cevap verir?

Kredi kartınız ya ek kartlar ile ilgili oluşacak şikayetleriniz ile ilgili oluşturulan itiraz başvurularınıza Banka, yaptığınız tarihten başlayarak 20 gün içinde kart hamili tarafından yapılan başvuru yöntemi ile gerekçeli olarak cevap vermek zorundadır.

 

Kredi kartımda bilgim dışında yapılan işlemlerde ne yapmalıyım? yazımızı okumak için tıklayın.

Chargeback başvurusu nasıl yapabilirim?

 

Kredi kartı harcama itiraz formu örneği;

chargeback basvuru formu, kart harcama itiraz formu
Kayıp Kart için Harcama itiraz formu

 

About Author

Finansçı

13 Comments

  • Kredi kartimi kaybettigimde karttan harcama islemleri yapilmis, banka bu harcamalari benden alabilirmi?

  • Kredi kartımın kayıp olduğunu fark etmemişim.Bir kaç gün sonra fark edip Bankaya bildirdim fakat ufak ufak 9 adet işlem gerçekleştirilmiş. Bankaya bildirimde bulundum fakat bu tutarları ödemek zorunda kalırmıyım acaba.

    • Merhaba,
      Yasal olarak belirtilen sure icinde Bankaya kayip bildirimi yapmadiginiz icin islemler tarafiniza rücu edilebilir.
      Saygilarimizla.

  • Kredi kartı kayıplarında Bankadan yapmış olduğumuz kredi kartı sigortaları riski azaltma konusunda bize yardımcı olurmu?

    • Merhaba,
      Kredi kartı sigortaları kayıp ve çalınmalarda belirli bir tutara kadar sigorta kapsamında.
      Saygılarımızla.

  • Kredi kartım çalındığında da bu surec uygulanıyor değilmi? Banka karakol tutanağı falan istermi acaba?

    • Merhaba,
      Bankalar karakol tutanağı talep etmiyorlar, chargeback tutanağına istinaden işlem yapabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

  • Kredi kartım kayboldu ama fark etmemisim bu 24 saat kuralı nedir arkadaş. Simdi nasıl ödeyeceğiz bu tutarı bu kuralı koyanlar cevap verse ne güzel olur.

  • Kredi kartımı kaybettim, işlemler yapıldı. Birde gel bu borç bakiyelerini öde. Ben zaten mağdur olmuşum kredi kartımı kaybederek. Birde oluşabilecek zararın tüketiciden alınması ne saçma bir durum.

  • Kredi kartı kayboldugunda hemen nasıl sifresiz işlem yapacaknis yeri buluyorlar anlamiyorum. Hep kredi kartını hirsizlarmi bulmak zorunda yani. Allahtan yasalnsure içinde bildirim yapmisimda yirttim.

  • Kredi kartı kayboldugundaki süreçte bas agritiyor yani. Umarım kartımdan yapilan işlem bana yansıtılmaz

  • Kredi kartim kayboldu sadece bankaya bildirim yapmam yeterli mi acaba. Karakola gidipte herhangi bir işlem yapmaya gerek var mi acaba?

    • Merhaba,
      İleride adınıza olumsuz bir kayıt çıkması riskine karşın bildirimde bulunmanız gerekir.
      Saygılarımızla.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir