16 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Mavi Kart Nedir? Mavi Kart Kimlik Yerine Geçer Mi?

Mavi Kart Nedir? Mavi Kart Kimlik Yerine Geçer Mi?

Mavi Kart Nedir? diye konumuza başlamak gerekir ise, Doğum ile Türk Vatandaşı olan ve çıkma izni alarak Türk Vatandaşlığını kaybeden kişiler ve bunların 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu 28. maddesi detayında belirtilmiş olan alt soylarına verilen ve ilgili maddede belirtilen haklardan yararlanabileceğini gösteren bir belgedir. Mavi Kart ‘tan kimler yararlanamaz? 5901 sayılı TVK 28. madde kapsamına girmeyenler Mavi Kart alamazlar.

Kısaca Mavi Kart nedir? bu konuda detay bilgi vermeye devam edelim. Mavi Kartlılar Kütüğü nedir? Biraz önce Mavi Kart başlığında belirttiğimiz gibi izin alarak Türk Vatandaşlığını kaybedenlerin TVK 28.maddesi gereği alt soylarının kayıtlarının elektronik ortamda tutulduğu kütüğe Mavi Kartlılar Kütüğü denir. Peki Mavi Kartlılar Kütüğüne kimler kayıt olabilir? Vatandaşlığını kaybedenler ve alt soyları 28.madde gereği kayıt olabilirler.

Mavi Kartlılar Kütüğüne kayıt olursanız TC Kimlik Numarası Değişir mi?

Mernis veri tabanında kayıtlı bulunan Türk Vatandaşı olduğu halde çıkma izni alarak Türk Vatandaşlığından çıkan kişilere ait kayıtlar Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası değiştirilmeden Mavi Kartlılar Kütüğüne taşıma yapılmaktadır. Ayrıca Mavi Kartlılar Kütüğüne kayıtlı kişilerin Türk Vatandaşı olmayan 5901 sayılı TVK 28. madde detayında belirtilen alt soyları başvuru yapmaları durumunda kütüğe kayıtları yapılır ve Yabancı Kimlik Numarası verilir.

Mavi Kartlılar Hangi Haklara Sahip Olurlar?

5901 sayılı TVK 28. madde detayında belirtilen istisnalar dışında Türk Vatandaşları hangi haklara sahip ise aynen yararlanmaya devam ederler. Milli Güvenlik ve Kamu düzenini etkileyen hükümler gizlidir. Mavi Kart sahibi olan kişilerin sahip oldukları hakları madde madde belirtmek gerekir ise bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Mavi Kartlılar Seçme Seçilme hakkına sahiptirler,
  • Mavi Kartlıların muaf olarak Araç veye Ev eşyası ithal etme hakları yoktur.
  • Mavi Kartlıların Askerlik hizmetini yapma zorunluluğu yoktur.
  • Mavi Kartlıların sosyal güvenlik ile ilgili kazandıkları haklar ilgili kanun hükümlerine tabidir.
  • Mavi Kartlılar bir kadroya bağlı ve kamu hukuku rejimi gereği sürekli olarak Kamu Hizmetinde çalışamazlar.
  • Mavi Kartlılar kamu kurumları ve Kamu kuruluşları içerisinde işçi olarak yada geçici veya sözleşmeli olarak çalışma hakkına sahiptirler
BUNUNLA İLGİLİ:  Eylül 2019 Kira Artışı Ne Kadar?

Mavi Kart Kimlik Yerine Geçer Mi?

Daha önceki yıllarda Mevzuat gereği, Türk uyruklu olmayan kişilerin Kimlik doğrulama işlemlerinde kullanılması gereken kimlik belgeleri Pasaport, İkamet Belgesi ve Bakanlıkça uygun görülen Kimlik Belgesi olarak değerlendiriliyordu. Fakat Masak tarafından bu işe el atılarak Mavi Kart kimlik yerine geçer mi? sorusu için son noktayı koydu diyebiliriz.

Masak tarafından Bankalara ve diğer Resmi Kurumlara yapılan bildirimde, ” Tedbirler Yönetmeliğinin ‘Gerçek Kişilerde Kimlik Tespiti’ başlığında yer alan 6. madde gereği müşteri tanı ilkesi kapsamında kişilerden talep edilecek kimlik belgesi kapsamında, bilgilerin teyit edileceği belge ve bu belgelere ait teyit yöntemlerinin düzenlendiği ve söz konusu madde 2.fıkrası (b) bendi gereği;

Türk uyruklu olmayan kişilere ait kimlik tespitinde ve kimlik bilgilerine ait doğruluğun tespitinde kullanılacak kimlik belgeleri yukarı da belirtmiş olduğumuz gibi Pasaport, İkamet Belgesi veya Bakanlıkça uygun görülen kimlik belgesi olarak belirtilmekte ve Yabancı Uyruklu kişiler için Belge türü belirleyecek kurum olarak T.C. Maliye Bakanlığı ‘nın bu konuda yetkili olduğu belirtilmekte idi.

Bu yetki kapsamında Mavi Kartlar daha önce kimlik tespitinde kullanılacak belgeler arasında yer almaz iken, 29.05.2009 tarih ve 5901 sayılı TVK nezdinde, ‘Çıkma İzni alarak Türk Vatandaşlığını kaybeden kişilere tanınan başlıklı 28. madde 6.fıkrası gereği ” Mavi Kartların, İç İşleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Kimlik Paylaşım Sistemi Mavi Kartlar Kütüğünden Sorgulama” ekranından bilgilerinde doğrulama yapılması durumunda Kimlik Bilgilerinin teyidi bakımından ‘Geçerli Kimlik Belgesi’ olarak kullanılması hususunun Maliye Bakanlığı tarafından uygun olduğu bildirilmiştir.

Mavi Kart ücretli mi? Mavi Kart için ne kadar ücret ödemeliyim? Evet Mavi Kart 21.02.1963 TARİH VE 210 Sayılı Değerli Kağıtlar Kanunu kapsamında yer almasından dolayı her yıl Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Değerli Kağıt Bedelleri listesinden açıklanmaktadır. Değerli Kağıt Bedelleri 2017 makalemizden bu anlamda faydalı olabilir.

BUNUNLA İLGİLİ:  Yakacık Adnan Kahveci metro durağı nerede açılacak?

Mavi Kart ile ilgili Soru Cevaplar

  • Mavi Kart hangi durumlarda değiştirilir? Mavi Kart 9. madde gereği yenileme, değiştirme yada kayıp nedeni ile İlçe Nüfus Müdürlükleri ve Dış Temsilciliklere yapılacak başvuru sonrası düzenlenmesi mümkündür.
  • Mavi Kart geçerlilik süresi ne kadar? Mavi Kartın geçerlilik süresi yoktur.
  • Mavi Kart Nüfus Kayıt örneği geçerlilik süresi ne kadar? Mavi Kart Nüfus Kayıt örneği geçerlilik süresi 30 gün olarak belirtilmektedir.
  • 18 yaş üzeri olanların Mavi Kartını kimler alabilir? Kendileri veya vekil tayin ettikleri kişiler alabilir.
  • 18 yaş altı olanların Mavi Kartını kimler alabilir? Anne, Baba, Vasi yada çocuğu aile kütüğüne kayıt ettirmek için bildirimde bulunanlar alabilir.
mavi kart nedir, mavi kart kimlik olarak gecer mi
Mavi Kart Nedir? Kimlik Yerine Geçer Mi?
  • Mavi Kart ne zaman değiştirilmeli? Mavi Kart değiştirilmesine gerek yoktur. Mavi Kart üzerinde kazıntı, silinme yada düzeltme olmadığı sürece gerek yoktur. Ama kart üzerindeki resim ile tanınmıyor ise o zaman değişiklik yapılabilir.
  • Başkasına ait Mavi Kartı alabilir miyim? Yukarıda belirtmiş olduğumuz 18 yaş altı ile aynı içeriğe sahip olup, kişinin vekili olmanız durumunda alabilir siniz.
  • Mavi Kartımı kaybettim ne yapmalıyım? Diğer kimlik belgelerinde olduğu gibi gazeteye ilan vermek yada Emniyet Müdürlüğüne bildirimde bulunmak faydanıza olacaktır. Yeni Mavi Kart almanız durumunda eskisi otomatik olarak iptal edilecektir.
  • TVK nedir? Türk Vatandaşlığı Kanunu kısaltması olarak kullanılmaktadır.
  • Mavi Kart ile düzenlenen Vekaletname kabul edilir mi? Mavi Kartın İç İşleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Kimlik Paylaşımı sistemi Mavi Kartlılar Kütüğü sorgulama ekranından kontrol edilerek Bankalarda kabul edilmektedir.

Makalemizde Mavi Kart 2018 yılında kapsayan değişiklikler, İç İşleri Bakanlığı Mavi Kart konusunda yönetmelik değişikliği, Yeni Mavi Kart avantajları neler? hangi haklara sahipler, Mavi Kart başvurusu kimler yapabilir?, Mavi Kart sorgulama hangi durumlarda yapılır?, Mavi Kart Kütüğü sorgulama, Mavi Kart Ücreti ne kadar işlemleri gibi bir çok soruya cevap vermeye çalıştık.

About Author

Finansçı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir