18 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Döviz

100 Bin Dolar Alımına Valör Uygulaması Başladı

100 Bin Dolar Alımına Valör Uygulaması Başladı

Ülkemizde 2018 yılında yaşanan kur şokunun ardından bir daha sorun yaşamamak adına bir çok önlem alındı. Özellikle dolar kurunun 7 TL ‘lere çıktığı dönemde yurt içi ve yurt dışında ciddi önlemler alınarak kur sorunun daha büyük bir hale gelmesi engellendi. Aradan geçen bir yıllık süre sonunda enflasyon rakamları, faiz indirim beklentileri derken TL ‘de değer kaybı tekrar baş göstermeye başladı. Bunların dışında Mayıs ayında devreye alınan 100 Bin Dolar alımına valör uygulaması da büyük işlem yapanlar için devreye alındı.

Bir kaç ay önce yurt dışında TL bulmanın zorlaştığı bir dönem içine girdik. Yabancı TL bulamadı, bunun dışında kalan yurt içi yatırımcı dolar kurunun yönünü belirleyen en büyük etken oldu. Durum böyle olunca yurt içi yatırımcı kurda büyük hareketler yaşanmasına sebep verebilecek bir duruma geldi. Hele birde işlem tutarları yüksek olunca kurdaki volalite yükselmeye başladı. Böyle bir dönemin sonunda dolar alımına valör uygulaması yerinde bir manevra oldu diyebiliriz.

100 Bin Dolar Alımına Valör Uygulaması Nedir? Valör Uygulaması Ne Zaman Başladı?

BDDK tarafından yapılan bildirim sonrasında 21.05.2019 tarihi itibariyle gerçek kişilerin 100.000 USD (yada diğer döviz cinslerinde denk tutar) ve üzerinde yapacağı döviz alım işlemlerinde kişinin hesabına aktarılmasının yada kullanıma açılmasının /nakit çekim işleminin bir iş günü valörlü olarak yapılması gerektiği bildirilmiştir. Bildirim yürürlüğe girse de tereddüt edilen bir çok konu için BDDK bir soru cevap set hazırlayarak yayınlamıştır. 100 Bin dolar alımına valör uygulaması ile ilgili tereddüt edilen konular hakkında bilgi vermeye çalışalım.

BUNUNLA İLGİLİ:  Döviz Alış Döviz Satış İşlemi İptal Edilir mi? Banka Ceza Tahsil Eder mi?

100 Bin dolara kadar alımlarda valör uygulanacak mı?

Aynı gün içinde yapılacak tek kalemde alım yada parça parça döviz alım işlemlerinde 100.000 Dolar valör uygulaması nasıl olacak? BDDK tarafından devreye alınan uygulama 100 Bin doları aşan efektif alış işlemlerinde valör uygulanacağı belirtilmektedir. Durum böyle olunca 100.000 doları aşmayan döviz alımlarında herhangi bir valör uygulanmaz. Tek parça yada bir kaç işlemde 100 Bin dolar altında kalması durumunda valör uygulanmaz.

İki parçada 100 Bin doları aşan alımlarda valör nasıl uygulanır?

Parça parça alımlarda uygulama içerisinde esneklikler mevcuttur. Örnek vermek gerekir ise, 80 Bin dolar alım yaptıktan sonra ilgili tutarı Bankadan çektiğinizi varsayalım. Aynı gün bir diğer işlemde 21 Bin dolar daha alım yapmanız durumunda totalde 100 Bin doları aştığınız için ikinci alım tutarı olan 21 Bin dolar için valör uygulanacak olup bir sonraki iş günü kullanımınıza açılacaktır.

Fakat uygulamada bir esnekli mevcut olup 80 Bin dolar alım işlemi yaptıktan sonra para çekmeden tekrar 21 Bin dolar tutarında alım işlemi yapılması durumunda toplamda 101 Bin dolar bakiyesinin tümüne valör uygulanarak bir sonraki iş günü paranın çekilmesine olanak sağlamaktadır. Burada nasıl bir uygulama olacağı kullanıcının işlemi nasıl yapacağına göre değişkenlik göstermektedir.

100 Bin doları aşan alımlarda valör uygulaması nasıl olacak?

Yine örnek üzerinden açıklamak gerekir ise, 101 Bin dolar alım işlemini tek kalemde gerçekleştirmeniz durumunda bu tutara valör uygulanacak olup tüm bakiye bir sonraki iş günü kullanıma açılacaktır.Uygulama burada esnek olup parçalı işlem yapan tüketici ilk işlemi 100 Bin dolar altında kalması durumunda direk çekebiliyor iken tek işlemde yapılan alımda valör uygulanmaktadır. Ortak hesaplarda yapılan işlemlerde de süreç aynı şekilde işlemektedir.

BUNUNLA İLGİLİ:  Dolar Ne Zaman 4,5 TL Olacak?

100 Bin dolar üzerinde alım yapılırsa valör olmadan Vadeli Hesap açmak mümkün mü?

100 Bin dolar üzerinde yapılan döviz alımlarında aynı gün vadeli hesap açmak istenildiğinde ödeme yapılmaması ve kullanıma kapalı olması durumunda aynı gün valörlü vadeli hesap açılmasında bir sorun yaşanmaz. Tabi bu esneklik paranın müşterinin kullanımına açılmadan yapılması durumunda geçerlidir. Aksi takdirde yapılan işlem tutarı müşteri hesabında blokeye alınır.

Şahıs Şirketlerinde 100 Bin Dolar üzerinde alımlarda Valör Uygulanır mı?

İlgili düzenleme reel döviz ihtiyacı olmadığı düşünülen gerçek kişileri kapsamaktadır. Bu kapsamda teşvik edilmesi kaydıyla (Belge, beyan vs) gerçek kişilerin ticari işlemleri sebebiyle yada bankaya ait bir borç bakiyesini ödemek üzere yapacakları döviz alım işlemlerinde valör uygulamasının dışında bırakılmaktadır. Bankaların yurt dışı şubelerinde yapılan işlemlerde bu uygulamanın dışında tutulmaktadır.

 

 

About Author

Finansçı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir