7 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Müşterek Hesap (Ortak Hesap) Nedir? Münferit Hesap İle Farkı Nedir?

Müşterek Hesap (Ortak Hesap) Nedir? Münferit Hesap İle Farkı Nedir?

Bankalarda bulunan hesaplar için kullanılan Müşterek Hesap yada Ortak Hesap nedir? ile konumuza başlayalım. Banka nezdinde eşiniz ile kardeşiniz ile yada çocuklarınız ile beraber tek hesap numarası altında açılabilen hesaplara  müşterek hesap yada diğer adıyla ortak hesap denilmektedir.

Ortak hesap adından da anlaşılacağı üzere ortak olarak açılan hesaplar olup iki kişinin müşterek imzası ile açılmaktadır. Hesap sahiplerinin birbirlerine yada herhangi birine muvaffakatname verilmesi durumunda hesap sahiplerinden bir tanesi tarafından da yönetilebilen hesaplardır.

Münferit Hesap Nedir? Münferit hesapta müşterek hesap gibi bir yada bir kaç müşteri tarafından ortak açılan ve tek müşteri numarası altında yönetilen hesaplardır. Münferit hesap adından da anlaşılacağı üzere hesap sahiplerinin tek başına hesap üzerinde yetkisi bulunan hesaplardır.

Müşterek Hesap (Ortak Hesap) Nedir? Münferit Hesap İle Farkı Nedir?

Ortak hesap türleri ‘ni müşterek hesap ve münferit hesap olarak ikiye ayırabiliriz. Müşterek hesap ve münferit hesap tanımlarını anlattıktan sonra ortak hesap nasıl kullanılır bu konuda lazım olabilecek sorulara cevap bulmaya çalışalım.

Müşterek hesaplarda, hesap sahiplerinin payları nasıl hesaplanır? Müşterek hesaplarda hesap sahiplerinin payı Banka tarafından alınan hesap açılış sözleşmelerinde belirtilen şekildedir. Müşterek hesap (ortak hesap) 2 kişi tarafından açılmış ise hesap sahiplerinin payları %50 olarak düzenlenir. Müşterek Hesap sahipleri tarafından özellikle farklı bir oran belirtilmemiş ise payları yüzde 50-50 şeklindedir.

Tabi farklı olarak düzenlemelerde hesap açılışında belirtilmesi durumunda yapılabilir. Örnek vermek gerekir ise, Anne, Baba ve 2 çocuk için açılabilecek ortak hesap için anne ve babanın payı %30, 2 çocuğun hesap üzerindeki oranı %20 olacak şekilde düzenlemelerde yapılabilir. Çocukların müşterek hesaba ortak olabilmeleri için öncelikle anne ve babası tarafından çocuk hesabı açılması gerekmektedir.

BUNUNLA İLGİLİ:  Ön onaylı kredi nedir? Başvuru için hangi evraklar gerekir?

Münferit hesap özellikleri ile müşterek hesap özellikleri çok farklılık göstermez. Müşterek ile münferit hesap arasındaki farklılıklar hesap üzerindeki yetkileri ile alakalıdır. Müşterek hesapta işlem yapabilmek için tüm hesap sahiplerinin talimatı olması gerekli iken, münferit hesaplar da hesap sahipleri tek başına işlem yapmaya yetkilidir.

En çok merak edilen soruların başında ise, Müşterek hesaba haciz geldiğinde hesaptaki tüm para bloke olurmu? Adından dolayı bu tarz yaşanabilecek olumsuz bir durumda tüketici tedirginlik yaşayabilir. Fakat müşterek hesaplarda hesap sahiplerinin birinin adına haciz gelmesi durumunda, hesaptaki bakiyenin sadece %50′ lik kısmı üzerine bloke konulur (haciz işlenir).

Müşterek hesap sahibinin ölümü durumunda ise yine yukarıda belirttiğimiz şartlarda hesap üzerinde yüzde 50 vefat blokesi işlenir. Hesaptaki bakiyenin %50 ‘sine denk gelen kısmın varisleri tarafından harçları ödenerek mirasçıları tarafından ilgili bakiye banka tarafından çekilebilir. Bu konuda ekteki yazımız faydalı olabilir;

Bir diğer merak edilen konu ise müşterek hesaplar üzerinde yapılan yatırımlar neticesinde açılan vadeli mevduat hesaplarının vadesi dolduğunda ne yapılması gerekir? Müşterek hesap sahipleri tarafından ekstra bir talimat verilmediği sürece vade sonunda banka yetkilileri tarafından aynı vade ile temdit işlemi yapılır.

Musterek hesap nedir,ortak hesap nedir,munferit hesap nedir,ortak hesap turleri
Müşterek Hesap Nedir?

Müşterek hesaplarda işlemlerin gerçekleştirilmesi sonrasında ortak hesap kapatma yapılacak ise, o zaman müşterek hesaplarda yetkilendirme 2 kişi üzerinde olduğu için hesap kapatma işlemininde 2 hesap sahibi tarafından imzalanacak ortak hesap kapatma talimatı üzerine hesap kapama yapılabilir.

Münferit hesaplarda ortak hesap kapatma yapılacak ise, hesap üzerindeki tasarruf yetkileri tek başına düzenlendiği için Bankaya hesap üzerindeki yetkili kişilerinden biri tarafından iletilecek hesap kapama talimatına istinaden ortak hesap kapatma işlemi Banka tarafından gerçekleştirilecektir.

Müşterek hesaplar için Bankalar tarafından tahsil edilecek ücretleri BDDK internet sitesinden kontrol edebilirsiniz.

BUNUNLA İLGİLİ:  Fenerbahçe ile Yıldız Holding arasında dev sözleşme
About Author

Finansçı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir