16 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Krediler

Kredi Borcu Olan Ev Satılabilir Mi? Banka İpotekli Ev Satışının Riskleri

Kredi Borcu Olan Ev Satılabilir Mi? Banka İpotekli Ev Satışının Riskleri

Ev alacak olanların dikkat etmesi gereken en önemli sorulardan biri kredi borcu olan ev satılabilir mi? sorusudur. Banka ipotekli ev satışı esnasında tüketiciyi bekleyen belli başlı riskler mevcuttur. Konut satın alırken kimden satın alacağınız, hangi emlakçı ile işlem yapılması gerektiği gibi sorular önem arz ederken kredi borcu olan ev satılabilir mi? bu sorunun cevabını vermeye çalışalım.

Satın almak istediğiniz evin sahibi konutu satın alırken kredi çekmiş ve konut üzerinde banka ipoteği mevcut ise hangi işlemler yapılması gerekiyor bunlardan bahsetmeye çalışacağız. İpotekli evin tapu devri nasıl yapılır? Banka ipotekli ev nasıl satın alınır? Kredi borcu olan ev nasıl alınır? ipotekli ev nasıl satın alınır? Konut kredisi devri mümkün mü? sorularına makalemizde cevap bulabileceksiniz.

Kredi Borcu Olan Ev Satılabilir Mi? Banka İpotekli Ev Satışının Riskleri

Satın almak istediğiniz evi çok beğendiniz fakat satıcının Bankadan çekmiş olduğu konut riskinin devam ettiğini var sayarak konumuza başlayalım. Her bankada farklı isimler ile anılabildiği için isim vermeden süreçten bahsedelim. Bankada kredibiliteniz mevcut ve konut kredisi alacak iseniz süreç 2 Banka arasında başlayacak yazışma ile başlayacaktır.

Konut kredisi talep ettiğiniz X Banka tarafından satıcının konut kredisinin bulunduğu Y Bankaya hitaben bir belge düzenlenecektir. X Bankası tarafından Y Bankasına müşterisinin konut kredisi çekerek Y Bankasının ipoteği bulunan konutu satın alacağı belirtilir. Belge detayında konut kredisi bedelinin Y Bankasına aktarılarak mevcut riskin kapatılacağına dair yazılı onay alınır.

Y Bankası konut kredisi müşterisi ile iletişime geçerek konu ile ilgili detayları talep eder ve sonrasında X Bankasına cevap olarak bir belge iletir. Tüketiciden satış ile ilgili detayları aldıktan sonra X Bankasına mevcut kredi riski ile bilgi vererek belirtmiş olduğu tarih itibari ile belirtilen kredi risk tutarının aktarılması durumunda Bankalarının ipoteğinin kaldırılacağına dair teyit verirler.

BUNUNLA İLGİLİ:  İhtiyaç Kredisi Borcu Kmh İle Ödenir mi? Bddk Bu İşleme Onay Veriyor mu?

Bu yazışma sonrasında kredi süreci başlar ve konutun güncel değerinin hesaplanması için ekspertiz gönderimi yapılır. Ekspertiz gerekli incelemeyi yaptıktan banka ipotekli ev satışı için ne kadar konut kredisi çekilmesi gerektiği konusunda kredi tutarı belirlenir. Kredi borcu olan ev nasıl alınır? konusunda en risksiz yöntem bu şekildedir. Bankalar arasında gerçekleşen yazışmalar sonrasında Y Bankasına aktarılan bedel ile kredi riski kapanarak Y Bankasının ipoteğinin çıkışı yapılır.

Konutu satın alan kişinin Bankası olan X Bankası satış işlemi esnasında 2.derece ipotek kaydı işleyerek süreci ilerletir. Y Bankasının ipoteği kalktıktan sonra tapu takyidat işlemi yaparak X bankasının ipoteği 1. derece olarak güncellenir ve satın alan kişi rahat bir nefes alarak kredi taksitlerini ödemeye başlar. Satıcıya ait risk ve ipotek sona erdiği için ipotekli evin tapu devri sorunsuz gerçekleşmiş olur.

Peki İpotekli ev almak riskleri nelerdir?

Banka ipotekli ev satışında tüketiciyi bekleyen en büyük risk güvene dayalı yapılan nakit satış işlemleridir. Biraz önce belirttiğimiz kredi borcu olan ev nasıl alınır? yönteminden farklı olarak kişisel ilişkilerinize dayanarak yapılan banka ipotekli ev satışında tüketiciyi bekleyen riskleri ve ipoteği bulunan banka tarafından aranızda yaşanabilecek sorunlardan bahsetmeye çalışalım.

Tanıdığınızdan yada bir akrabanızdan satın alacağınız konut üzerinde banka ipoteği mevcut ise kredi riski kapanmadığı sürece bankanın ipoteği sona ermez. Siz satıcıya konut bedelini ödediğiniz anda risk almaya başladınız demektir. Satıcı sizden aldığı bedel ile konut kredi borcunu kapatmaz ise bankanın ipoteği devam edecektir. Konutu satan kişi kredi borcunu ödememesi durumunda banka borcu tahsil etmek için ipoteği olan yani satın aldığınız konut üzerindeki hakkını kullanacaktır.

BUNUNLA İLGİLİ:  Kredi Yapılandırmada Vade Sınırı Kaldırıldı

Peki satıcı kredi borcunu ödemez ise Banka direk kapınızı çalabilir mi? İpotekli evin tapu devri gerçekleştiği anda ilgili Tapu ve Kadastro müdürlüğü tarafından Bankaya ipoteği bulunan konutun satış işleminin gerçekleştiğini bildirir. Bu tebligat sonrasında Banka hem alıcıya hemde satıcıya yapması gereken işlemler hakkında bilgilendirme yapar.

ipotekli daire satılabilir mi
banka ipotekli ev nasıl satılır

Satış işlemini yapan kişiye konut kredisinin yani mortgage kredisinin, satış işleminden dolayı artık vergili olarak ödeyeceğini ibraz eder. Gerçek finansal tüketicinin kullandığı konut kredilerinde Bsmv ve Kkdf istisnası mevcut olup, satış işlemi sonrası ilgili kredinin artık vergili olarak ödeneceği ve ödeme tablosunun güncellenmesi konusunda şubeye davet edilir. Tüketici bildirim sonrası Bankaya gitmese dahi Banka ödeme planını değiştirerek ödenecek taksit tutarlarını değiştirir.

Banka ipoteği bulunan evi satın alan kişiye ise genel bir bilgilendirme yaparak kredi borcunun ödenmemesi durumunda konut üzerinde hak sahibi olduğunu satın alan kişiye bildirir. Yani ipotekli evin tapu devri üzerine yapılmış olsa da ipoteği bulunan bankanın konut üzerindeki hakkı devam etmektedir. O yüzden kredi borcunu ödememe ihtimali olan bir kişi ile bu tarz bir konut satış işlemine girmemeniz menfaatinize olacaktır.

Tüketiciyi bilgilendirmek adına yaşayabileceğiniz sorunlar, Banka ipotekli ev nasıl satılır? satıcının bu satın almada yaşayabileceği sorunlardan, Kredi borcu olan ev nasıl alınır? Kredi borcu olan ev satılabilir mi? sorusu altında tercih edilmemesi gereken yöntemlerden ve ipotekli ev nasıl satın alınır? gibi soruları sizler için cevaplamaya çalıştık. İpotekli ev almak risklerini göz ardı etmemeniz sizin için büyük fayda sağlayacaktır.

About Author

Finansçı

3 Comments

  • Peki ipotekli ev alindiktan sonra krediler odeneiyo saticinin baska borcu aliciyi ilgilendirirmi

    • Merhaba,
      Satıcının borcu olsa da kredi öncesinde Talu üzerinde herhangi bir kısıtlama var mı diye Banka tarafından kontrol edilir. Siz tapuyu aldıktan sonra satıcının borcu sizi baglamasada alacaklı banka tarafından satışın iptali için dava açılabilir. (Mal kaçırmak adına yapıldığı düşünülerek)
      Saygılarımızla.

  • kredi borcu olan ev çok da güzel satılır cidden. 3-5 sene bankaya faizini öde sonra daha anapara yeni düşerken evi sat kocaman bir zarar gir. Akıllı işi değil mecbur kalmadıkça

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir