Bankalardan Belge İsteme Nasıl Yapılır? Ne Kadar Geriye Dönük Alınabilir?
Vatandaşlarımızın yarısından fazlasının Bankada hesabı var desek doğru bir ifade yapmış oluruz sanırım. Durum böyle olunca Bankadan geriye dönük hesap dökümü, geriye dönük hesap ekstresi yada geçmişe dönük dekont alma ihtiyacı doğmuş olabilir. Hele Tüketici Hakem Heyeti iadeleri ve Türkiye Bankalar Birliği hakem heyeti başvuru formu için dekonta ihtiyaç duymuş olabilirsiniz.
Peki her işlem için Bankaya dilekçe yazarak mı talepte bulunmalıyız. En çok aranan kelimeleri kontrol ettiğimizde Bankadan hesap ekstre isteme dilekçesi yada banka şubesine dilekçe örneği gibi aramaları görebiliyoruz. Bu kapsamda faydalı olması adına Bankalardan belge isteme nasıl yapılır?, Vekil Bankadan evrak talep edebilir mi?, Muhasebeciler bankadan belge talep edebilir mi? Vefat edenlerin yakınları bankadan belge talep edebilir mi?, Kefil bankadan belge talep edebilir mi? gibi soruları sizler için cevaplamaya çalışacağız.
Bankalardan Belge İsteme Nasıl Yapılır? Banka Evrak Talebini Karşılamak Zorunda Mı?
Tüketici bilgi edinme hakkı kapsamında dönem dönem Bankalardan hesapları ile ilgili ekstre, dekont yada kredi kullandırım evrağı gibi belgeler talep edebiliyor. Bu kapsamda soruyu cevaplayacak olursak 4982 sayılı Bilgi İsteme Hakkı Kanunu ‘nun 2. maddesi gereği; Kamu kurum ve kuruluşları ile Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinde uygulanır. Bu madde özelinde Özel Banka niteliğindeki Bankalar, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamına girmezler. Durum böyle de olsa Bankalar tüketicinin belge isteme taleplerini büyük ihtimal ile karşılayarak mağduriyet oluşturmazlar.
Bankadan Farklı Müşteriye Ait Bilgiler Öğrenilir Mi?
5411 sayılı Bankacılık Kanunu 73. maddesi gereği “Sıfat ve görevleri dolayısıyla Bankalara ve müşterilere ait sırları öğrenenler, söz konusu sırları bu konuda kanunen açıkça yetkili kılınan mercilerden başkasına açıklayamazlar.” şeklinde belirtilmektedir. Bu maddeye göre davranmayanların cezası, aynı kanunun 159. maddesi gereği, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve bin günden 2 bin güne kadar adli para cezası şeklindedir.
Bu maddeler gereği belirtilen müşteri sırlarını kendilerine yada farklı kişilere menfaat sağlamak için açıklayanlara ise altıda bir oranından ceza artışı uygulanır. Ayrıca fiilin önemine göre yetkililerin bu kanun kapsamına giren kurumlarda çalışmaları, 2 yıldan az olmamak kaydı ile geçici ve sürekli olarak yasaklanmaktadır.
Müşterilerin belgeleri farklı (üçüncü kişilere) kişilere verilebilmesi için gerekli olan ise müşteri talimatıdır. Tüketici eğer talep eder ise kendi hesapları ile ilgili üçüncü kişilere yada kurumlara yazı verilmesi konusunda talebi olabilir. Bu talebin yerine getirilebilmesi için müşterinin yazılı talimatında açıkça belirtilerek kime yada hangi kuruma hitaben yazı verilmesi detaylı belirtilmelidir.
Muhasebeci/Mali Müşavir Bankadan Belge Talep Edebilir Mi?
Şahıs şirketleri yada Ticari firmaların çalıştıkları Muhasebeci / Mali Müşavirler gerektiği durumlarda Bankalardan çalıştıkları firmalar için belge talep etmek durumunda kalabilir. Muhasebeci / Mali Müşavir tarafından talep edilen firma ile arasında imzalanmış olan Müşavirlik Sözleşmesinin ibraz edilmesi durumunda Banka tarafından müşterisine ait belge talep etme hakkına sahiptir.
Vefat Eden İçin Mirasçılar Bankadan Belge Talep Edebilir Mi?
Vefat eden yakınlarının hesaplarında sorun olduğunu düşünenler olabilir. Mirasçılar olarak yakınının hesabında bulunan bakiyenin az olduğunu yada vefat öncesi para çekildiğini düşünenler olabilir. Bu gibi durumlarda vefat eden kişinin hesap hareketlerinin kontrol edilmesi buna göre ilgili mahkemelere başvuru yapılması gerekir. O yüzden herhangi bir mirasçının yazılı talebi ile geçmişe dönük hesap ekstresi gibi belgeler Bankadan talep edilebilir. Vefat Eden Kişinin Banka hesabındaki parası nasıl alınır? yazımız faydalı olabilir.
Savcılıklar Mahkemeler Bankalardan Belge Talep Edebilir Mi?
Şahıslar tarafından Bankadan belge talep edilememesi durumunda ilgili mahkemeler yada Cumhuriyet Savcılıkları tarafından belge talep edilebilir mi? Evet savcılıklar ve mahkemeler tarafından Bankalara resmi yazı ile bildirim yapılması durumunda Bankalar tarafından bu talep ivedi şekilde işleme alınır. Mahkemeler bu anlamda tam yetkili olup diledikleri bilgi ve belgeyi Bankalardan talep edebilirler. Bankaların talebi karşılamaması durumunda 1 yıldan 3 yıla hapis, ve 500 günden 1.500 güne kadar idari para cezası verilebilir.
Kefil Bankadan Kredisi İçin Belge Talep Edebilir Mi?
Tüketici üçüncü kişilerin kredisine kefil olduktan sonra ödeme ile ilgili yaşanan sorunlarda direk borçlu durumuna düşer. Bu gibi durumlarda hukuki işlem yapabilmek adına kefil olunan kredi evraklarına ihtiyaç duyabilir. Kefil olduğum kredi evraklarını Bankadan alabilir miyim? diye soruyor iseniz evet Bankadan kefillik için imzalanan Kefaletname suretini ve kefaletnamede atıf yapılan kredi sözleşmesinin fotokopisi verilir. Kredi ile ilgili diğer bilgi ve belgeler kefile verilmeyebilir.
Emniyet Mensupları ve Bakanlık-Kamu Müfettişlerinin Belge Talebini Banka Karşılar Mı?
Emniyet Müdürlükleri tarafından Cumhuriyet Savcılıklarının yürüttüğü soruşturmalar kapsamında Bankalardan bilgi belge talep edilebilmektedir. Bankalar bu talebi, iletilen yazıda Cumhuriyet Savcılığı ‘nın soruşturma dosya numarasının bulunması halinde işleme alırlar. Bakanlık ve Kamu Müfettişlerinin talepleri ise, 3628 sayılı Mal bildiriminde bulunulması, Yolsuzlukla mücadele kanunu çerçevesinde talepleri Banka tarafından karşılanır.
Vekaletname İle Bankadan Belge Talep Edilebilir Mi?
Avukatlar tarafından yada üçüncü kişilere verilen vekalet ile Bankadan Belge talep edilebilir Mi? Vekaletname işlemlerine Bankalar biraz daha hassas davranmakta olup öncelikle Vekaletin azilname ‘si olup olmadığı noterden teyit edilir. Sonrasında vekaletname içeriği kontrol edilerek ” Bankalardan her türlü bilgi belge talep etmeye” şeklinde yetki olması durumunda vekilin belge talebi Banka tarafından karşılanır.
Bankalardan Talep Edilen Belgeler Ne Kadar Geriye Dönük Alınabilir?
Bankalar tarafından geçmişe dönük taleplerin karşılanması sürecinde talep eden kuruma göre değişkenlik gösterebilir. Resmi kurumlar tarafından gelen taleplerde tüm arşivler kontrol edilerek tüm kayıtlar verilebilirken bireysel taleplerde 1-5 yıl arası sınırlar olabilmektedir. Belge saklama zaman aşımı süresi 10 yıl olmakla birlikte bu süreye kadar talepler Bankalar tarafından karşılanabilmektedir. Talebe göre ücret istenebilmekte olup BDDK internet sitesinden tutar kontrolünü yapabilirsiniz.
1 Comment
Bankalardan belge isteme süreci zaten ugrastiriyor. Birde üstüne sefiniz yetkiliniz kafayı taktiysa yandiniz ne diyim