15 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Çek Hesapları

Çekte İbraz Süresi Nasıl Hesaplanır? İbraz Süresi Geçen Çek Tahsil Edilir Mi?

Çekte İbraz Süresi Nasıl Hesaplanır? İbraz Süresi Geçen Çek Tahsil Edilir Mi?

Ticari hayatın vazgeçilmezi konumunda olan Çek’ ler ile ilgili bilmediğiniz bir çok detay olabilir. Tahsilat için sadece çeki almak yetmiyor, bir çok ince detay çekin tahsil kabiliyetini arttırmaktadır. Peki çekte ibraz süresi nasıl hesaplanır? İbraz süresi geçen çek tahsil edilir mi? sorularını sizler için cevaplamaya çalışacağız.

Bunun için diğer makalelerimizi de yol gösterici olması açısından sizler ile paylaşıyor olacağız. Konumuz itibari ile diğer konuları yüzeysel geçerek ihtiyacınız olan bilgiyi sizlere iletmeye çalışalım. İlk defa tahsil için çek alan gerçek finansal tüketici yada ticari işletmeler çeki nasıl tahsil ediyorlar. Banka çek tahsil etmek isteyen kişiden bu işlem için ekstra evrak talebinde bulunuyor mu gibi merak ettiğiniz bilgilere ulaşabilir siniz.

Çekte İbraz Süresi Nasıl Hesaplanır? İbraz Süresi Geçen Çek Tahsil Edilir Mi?

Çek nasıl tahsil edilir? konusunda gerekli yönlendirmeyi yaptıktan sonra çekte ibraz süresi ne kadar? ne kadar süre içinde tahsil edileceği yani çekte ibraz süresi konusunda örnekler vererek açıklamaya çalışalım. Yaptığınız bir ticaretin karşılığı olarak yada alacağınıza mahsup olarak verilen çekte ibraz süresi nasıl hesaplanır? örnek ile açıklayalım.

Çekte ibraz süresinin 10 gün olduğu bilgisini ilettikten sonra, elinizde 07.07.2017 vadeli bir çek olduğunu varsayalım, çekte ibraz süresi hesaplanırken (vade) keşide tarihinin ertesi günden başlayarak hesaplama yapılır. Ertesi günden başlayarak 10 gün sayarak çekin ibraz süresini hesaplayabilir siniz. Keşide tarihinden bir sonraki günden 10 gün saydığımızda 17.07.2017 tarihinde bu çekin ibraz süresi sona erer.

Örneğimizi bayram yada resmi tatil gününe denk gelecek şekilde hesaplamak gerekir ise, yine aynı şekilde 07.07.2017 vadeli çek için ibraz süresinin 17.07.2017 olduğunu belirtmiştik. Çek ibraz süresi tatil gününe denk geldiğini var sayarsak Bayram tatilinin bittiği ilk iş günü itibariyle çekin ibraz süresi sona erer. Tarih olarak belirtmek gerekir ise 17-18-19 Bayram olduğunu düşünelim, 20.07.2017 Perşembe günü çekin ibraz süresi sona erer.

BUNUNLA İLGİLİ:  Görme özürlü vatandaşlar çek keşide edebilirmi(imzalayabilir mi)?

Çek ibraz süresi farklı şehir olanlar için hesaplama yapmak gerekir ise, çek keşide yeri İstanbul olan bir çek Ankara’dan tahsil edilmek isteniyor ise çekin ibraz süresi 1 ay olarak belirtilmektedir. Ayrı kıtalarda keşide edilerek ödemesi yapılacak olan çekte ibraz süresi 3 ay olarak belirtilmektedir.

Çek Keşide (Vade) tarihinden önce tahsil edilebilir mi?

Çek borçlusundan aldığınız çeki maddi sebeplerden yada farklı nedenlerden dolayı erken tahsil etmek isteyebilir siniz. Peki çek vade tarihinden önce tahsil edilebilir mi? Bankanın çeki keşide tarihinden önce ödeme yada karşılıksız işlemi yapma yetkisi yoktur. Çeki tahsil etmek isteyen kişi çekin yazılmasını ısrarla istemesi durumunda ise Banka tarafından ekteki şekilde işleme alınır;

  • “İş bu çek, üzerinde yazılı keşide tarihinden önce ibraz edilmiş olduğundan 5941 sayılı Çek Kanunu ‘na 6273 sayılı Kanun ile eklenen geçici 3.madde 5.fıkrası uyarınca işleme alınmamıştır” şerhi düşülecektir.

Çek (vade) keşide tarihinden önce tek şartla ödenebilir. Bunun için çekin keşidecisi yani çeki veren kişi, işleme konu olan ileri düzenleme tarihi olan bir çekin işleme alınması yani ödenmesi konusunda yazılı talimat vermesi durumunda çek ileri vadeli olsa da ödenir. Fakat çek sahibinin yazılı talimatı yok ise, ödeme yada karşılıksız işlemine konu olamaz.

İbraz süresi geçen ve arkası yazılmayan çekin taahhüt bedeli ödenir mi?

Çekte ibraz süresi içinde Bankaya ibraz edilmesi esas olandır. Fakat ibraz süresi geçen çek Bankaya ibraz edilmesi durumunda çekin karşılıksız olarak yazılması mümkün değildir. Bu tarz bir durumda Banka tarafından çekin arkasına “İbraz süresi geçtiğinden işlem yapılamamaktadır.” şeklinde şerh düşülür. Çek karşılıksız işlemi görmediğinden dolayı da çekin taahhüt bedeli ödenmez.

çekte ibraz süresi 2017
Çekte İbraz Süresi Nasıl Hesaplanır?

Çek yazılırsa ne olur diye bahsetmek gerekir ise, çekte zamanaşımı süresine girmeden çek taahhüt bedeli alınabilir yada çek yazılması sonrası düzeltme hakkı keşideci tarafından kullanılabilir. Yani çekte ibraz süresi içerisinde keşideci tarafından düzeltme hakkı kullanılmak sureti ile ödeme yapılabilir. Çekte zamanaşımı konusunda ufak bir detay vermek gerekir ise, Çek basım tarihi yazan çeklerin taahhüt bedeli ne zaman kadar alınabilir? yazımı sizler için faydalı olacaktır.

  • Çek tahsil masrafları için ise Bddk internet sitesinden faydalanabilir siniz.
About Author

Finansçı

5 Comments

  • Çek ibraz süresi önemli bir kavrammış anlaşılan, bizde çekte ibraz süresi diye bir şey bilmiyoruz gidince taahhüt bedelini alırız sanıyoruz. Bize kim öğrettiyse bu bu çek ibraz mevzusunu yanlış öğretmiş az kalsın 1.410 TL den olacaktır.

  • Çek ibraz süresi farklı şehir olduğunda değişiyor. Bu detayı bir çok kişi atlıyor. Çek ibraz süresi nedir konusunda açıklayıcı bir makale olmuş. Çek ibraz süresi 2019 yılında da değişmiyor arkadaşlar. Her sene değişen bir detay değil bu durum. Çekte ibraz süresi geçerse ne olur diyenler için geçmiş olsun demekten başka bişey kalmıyor arkadaşlar

  • 13.500 bin tl çekim var 10 ay süresi var çeki bu gün kirdirsam ne kadar fark alınır. Makbuz var çek sağlam

    • Merhaba,
      Belirttiğiniz gibi karşılığında fatura mevcut ise Faktoring firmaları tarafından tahsilat sağlanabilir. Her kurumun faizi ve masrafı farklı olacağından net bir rakam söylemek doğru olmaz.
      Saygılarımızla.

  • çek ibraz süresi farklı şehir oldu benim avantajıma oldu. Çek ibraz süresi nedir diye merak edenler için faydalı bir paylaşım olmuş. Çek ibraz süresi 2019 yılında değiştirilmedi. İbraz süresi geçen çek elimize ulaştığında yasal süreler dahilinde tahsil etmeye uğraşmamak lazım

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir