9 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

e-CAS Yatırımcı Bilgilendirme ve Uyarı sistemine nasıl üye olabilirim?

e-CAS Yatırımcı Bilgilendirme ve Uyarı sistemine nasıl üye olabilirim?

E-cas sistemi nedir, nasıl üye olabilirim? E-cas üyeliği sonrası hangi işlemleri kontrol edebilirim?

Bankalardan son dönemde E-Cas bilgilendirme sistemine uygulamalarına üye olmalısınız şeklinde sms yada E-mail ile bildirim mi aldınız o zaman anlatacaklarımız ilginizi çekebilir.

E-Cas nedir?

MKK tarafında sermaye piyasası ürünleri kişi bazında tutulmaktadır.Yatırımcılar bu uygulama sayesinde MKK sicil ve şifresi ile, TC Kimlik No ve Mkk şifresi yada E-Devlet şifresi ile hesaplarındaki kıymetler ile ilgili bilgi alarak işlem yapabilecekler.Projenin amacı porfföy listesinin, işlem hareketlerinin yada günce portföy bilgilerinin yatırımcıya otomatik olarak bilgilendirme yapılması amaçlanmış.

MKK sitesinin dışında (444 06 55) Çağrı merkezi aracılığıyla MKK sicil ve şifre bilgisini kullanarak sesli yanıt sistemi ile bilgilendirme yada yatırımcı blokaj hizmetinden faydalanabilirsiniz.

er@gon hizmeti sistemden yapacağınız tercihe göre MKK sisteminde adınıza kayıtlı tüm işlemlere ve komisyonlara ait datanın tarafınıza düzenli gelmesini sağlayabileceğiniz bir hizmet.

E-Cas kuruluş amacı nedir?

Yatırımcının hesaplarındaki pay senetlerini rahat takip edebilmesi oluşabilecek işlem hatalarının anlık fark edilmesi veya olası suistimal olaylarını engelleyeceği düşüncesiyle oluşturulan bir proje.Müşteri birebir tüm işlemlerini ve portföyüne hakim olabileceği için oluşabilecek tüm sorunların yatırımcı tarafından kontrolü sağlanabilecek. Yatırım hesabında gerçekleşecek satış yada pay senedi çıkış işlemleri sonrasında yatırımcıya sms yada e-posta ile bildirim yapılabilecek.Burada hangi işlem için bildirim almak istediğinizi belirterek onun için tanımla yapma opsiyonu var.

SPK, 03.10.2011 itibariyle e-MKK bilgi platformuna kayıt yapmayan yatırımların hesaplarındaki rehin tesisi yada teminat olarak hisse senet çıkış işlemlerinin engellenmesi uygulanacaktır. Spk bu uygulama kapsamında ilerleyen günlerde farklı işlemleri de bu kategoriye alabilecektir. Kredili işlem yapanların mağduriyet yaşamamaları için E-Cas sistemine kaydolmaları önem arz etmektedir.Bu işlemleri yapabilmeniz için e_MKK bilgi platformuna kayıt yaptırmanız gerekli gözüküyor.

BUNUNLA İLGİLİ:  1 Mayıs Bankalar Çalışıyor Mu?

Peki bu E-cas sistemi kullanabilmek için ne yapılması gerekiyor?

E-Cas faaliyetlerini kullanabilmek için e-Yönet platformuna üye olmanız gerekecektir. Üyelik işlemleri için aşağıdaki linkten geçerli bir e-posta ve cep telefonu bilgisi ile kayıt yapılması gerekiyor.Kayıt işlemlerinde gerçek kişiler için cep telefon bilgisi zorunlu e-mail bilgisi opsiyonel olacak. Gerçek kişi dışındakiler için ise e-mail zorunlu olmasına rağmen cep telefonu bilgisi opsiyonel bırakılmıştır.

https://www.mkk.com.tr/

Bunun yanında E-Devlet sistemiyle aşağıdaki link ile şifre oluşturabilirsiniz. T.C Kimlik No ve şifresi ile e-Yönet platformuna giriş yapılabilir.Şifre oluşturanlar için ilk giriş işleminde parola alanını boş bırakmaları gerekiyor.

https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/

Üyelik işlemleri sonrası hisse satış işlemlerini gerçekleştirerek anlık bilgilendirme sms yada e-posta ‘larını alabilirsiniz.

 

Mkk işlem ücreti nedir? Hesabınızdan neden tahsil edilir yazımızı okumak için tıklayın.

https://www.kucukpara.com/gundem/mkk-islem-ucreti-nedir-neden-hesabimdan-tahsil-edilir/

About Author

Finansçı

2 Comments

  • ecas bilgilendirme sistemi konusunda tüketici hiç bilgilendirilmedi. Kamu spotlarında bizleri de bu konuda devletimiz bilgilendirse çok iyi olur. Yaptığım tüm yatırımların tek çatı altında kontrol edilebiliyor olması süper bir şey. Bu şekilde bankalarda yaşanan dolandırıcılık işlemlerinin de belki önüne geçilmiş olur.

  • ecas yatırımcılar için avantaj sağlasa da bunu tüketiciye anlatmakta bir o kadar önemli. Alakasız bir yazıda ecas yatırımcı bilgilendirme servisini öğrendim. Kamu spotu olarak tv reklamlarında bizlere bilgi verseler çok uzun zaman önce yatırımlarımı kontrol edebilirdim

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir