17 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Trampa Nedir? Trampa Nasıl Yapılır?

Trampa Nedir? Trampa Nasıl Yapılır?

Konut kredisi çekecek olanların bazen karşılaşabilecekleri durumlardan Trampa nedir? Kısaca bahsetmek gerekir ise belirlenen bir malın farklı bir kişiye ait bir mal ile değiştirilmesi işlemidir. Trampa nasıl yapılır? diye soracak olursanız Tapu Müdürlükleri tarafından bir nevi takas yapılması işlemidir. Trampa yapılabilmesi için malların değerlerinin eşit olması şartı yoktur.

Trampa Nedir? Trampa Nasıl Yapılır?

Fakat karşılıklı mal değişimi yani trampa yapılacak ise değerlerinin eşit olup olmadığının kontrolü yapılmadan karşılıklı alıcı ve satıcının anlaşmış olması yeterlidir. Trampa ile takas arasındaki fark nedir? Aslında kelime olarak farklı olsalar da anlam olarak yapılan işlem aynı içeriğe sahiptir.

Trampa hukuk anlamında Borçlar Kanunu gerekliliklerine göre gerçekleştirilmektedir. Tapuda trampa masrafı olarak ödenecek bedel ise karşılıklı olarak tapuda trampa harcı yada kısa tapu harcı ödemek sureti ile yapılmaktadır. Gerekmesi durumunda alıcı ve satıcı arasında düzenlenecek Trampa Sözleşmesi ile şartlar yazılı hale getirilebilmektedir.

Trampa işlemi için Tapuda hangi belgeler talep edilir?

Trampa nedir? dediğimizde belirlenmiş olan bir malın diğer bir mal ile değiştirilmesi işlemidir diye belirtmiştik. Karşılıklı olarak alıcı ve satıcı arasında varılan mutabakata göre trampa işlemi yapılmak isteniyor ise Tapu Sicil Müdürlükleri‘ ne başvuru yapılması gerekmektedir. Trampa işlemi yapmak için gerekli belgeler ise;

  • Trampa yapılacak taşınmazlara ait Tapu senetleri yada taşınmazlara ait ada parsel numaralarını belirten belge yada sözlü beyanlardır.
  • Trampa yapacak olan kişilere ait fotoğrafı olan geçerli kimlik belgeleri, Tüzel kişilikler için Vergi Numaraları.
  • Trampa yapmak isteyen maliklerin son 6 ay içerisinde çekilmiş en az 2 adet vesikalık fotoğrafları.
  • Trampa yapacak olan kişilerden bir tanesinin yada ikisininde vekil aracılığı işlem yapmak istemesi durumunda temsil edecek olan kişiye ait yetki belgesi,
  • Fiyat tahlilini yapabilmek adına ilgili Belediye’ lerden emlakların beyan değerini gösterecek olan belgeler.
BUNUNLA İLGİLİ:  Galatasaray Trabzonspor engelini 2-1 ile aştı

Trampa işlemi için ne kadar ödemem gerekiyor?

Tapuda Trampa harcı adı altında alıcı ve satıcıdan binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 Tapu harcı tahsil edilir. Fakat şu anda bu bedel 30 Eylül tarihine kadar binde 30 olarak tahsil edilmekte olup sonrasında tekrar alıcıdan ve satıcıdan olmak üzere toplamda binde 40 Tapu harcı tahsil edilir. Buna ek olarak bazı durumlarda Sermaye ücreti tahsil edilmektedir.

Bazı durumlarda Taşınmazlara ait Veraset ve İntikal Vergisi ödenmesi gerekir ise Veraset İntikal Vergisi ile beraber vakıf taviz bedeli de ödenerek işlem gerçekleştirilir. Trampa işlemi için Belediye’den alınan devir bedelinden az olmamak kaydı ile Tapu yapılmakta olup ödenecek olan Tapu Harcı da bu tutara göre belirlenmektedir.

trampa nedir trampa nasil yapilir
Trampa Nedir?

Peki neden Trampa yapılması gerekir?

Trampa yapılmasını zorunlu kılan durum ise, bir ev satın almak istiyorsunuz ve kredi başvurusu yapıyorsunuz. Banka ne kadar kredi vereceğini hesaplamak için ekspertiz gönderiyor evin değerini hesaplamak için. Fakat Tapuya takyidat için başvurulduğunda kapı numaralarının hatalı olduğu saptanıyor. Yani siz 8. dairede oturuyorsunuz ama tapuda size ait daire 6 nolu olarak gözüküyor.
Bu gibi durumlarda yapılması gereken durum karşılıklı olarak trampa yapılarak dairelerin değiştirilmesi yani hatalı gözüken dairenin devri size geçiyor sizin dairenizde diğer mülk sahibine. Yada apartman olarak tapuya başvuru yaparak dairelerin olması gerektiği gibi düzeltilmesi gerekir.
About Author

Finansçı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir