14 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Vergi

Tapu Harcı Ne Kadar Oldu? Tapu Harcını Kim Öder?

Tapu Harcı Ne Kadar Oldu? Tapu Harcını Kim Öder?

Tapu Harcı nedir? sorusu ile konuya başlamak gerekir ise, 492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri yani satışı yapılan gayrimenkul, arsa, tarla gibi değerlerin tapuya bildirilen satış değeri üzerinden tahsil edilen bir harç olarak belirtebiliriz. Satışı gerçekleştirilen değerin satış bedeli üzerinden toplamda yüzde 4 olarak ödenmektedir.

Tapu Harcı 2018 Yılında Ne Kadar Oldu? Tapu Harcını Kim Öder?

Biraz önce de belirttiğimiz satış bedeli üzerinden yüzde 4 olarak tahsil edilen tapu harcı, yarı yarıya ödenmekte olup alıcı tarafından yüzde 2, satıcı tarafından yüzde 2 olarak ödenmektedir. Tabi bu kağıt üzerinde belirtilen bir durum desek yanlış olmaz sanırım. Çünkü satış yapacak olan kişiler ya tapu harcının kendilerine düşen payını da alıcıya ödettirmeye çalışıyorlar yada bu bedeli satış fiyatının içine dahil etmeye çalışabiliyorlar.

Tabi bu durum ne kadar etik olduğu tartışmaya açık bir durum. Ama hepimiz bir şeyler sahibi olabilmek için bazı durumlara ne kadar istemesek de katlanabiliyoruz. Hal böyle olunca da tapu harcını nasıl daha az öderim? gibi soruların cevabını aramaya başlıyoruz. Tapu değerinin düşük olması alıcı için bir artı sağlamasa da bazen tapu harcının düşük olması için bu tarz hareketlere başvurabiliyorlar.

Tapu harcının alıcı ve satıcı tarafından beraber ödendiği durumlarda ise, yine müteahhit tarafından hem harç tutarının düşük olması hemde ödenecek vergi tutarının düşük çıkması adına böyle hareketler yapıldığını hepimiz etrafımızda görebiliyoruz. Bu durumda fayda sağlayan müteahhit olurken, alıcı hem çekebileceği konut kredisi kısmında sorunlar yaşıyor, hemde ilerleyen tarihlerde satış yapması durumunda ödeyeceği Konut Değer Artışı Vergisi fazla çıkıyor.

Tapu Harcı 2018 ne kadar çıkar? diye merak edenler için tutar üzerinden örnek vermeye çalışalım. 200 Bin Lira değerinde satın alacağınız konut için tapu değerinin de aynı şekilde gösterilmesi durumunda Alıcı tarafından 4.000 Lira Tapu harcı ödenirken, Satıcı tarafından da 4.000 Lira Tapu Harcı ödemesi yapılması gerekmektedir. Tapuda ne kadar döner sermaye bedeli tahsil edilir? diye merak edenler için 300-500 Lira arasında döner sermaye ücreti tahsil edilmektedir.

BUNUNLA İLGİLİ:  Bankadan Vergi Borcu Ödeme Dönemi Kapanıyor

Tapu Değeri Düşük Gösterilirse Ceza Öder miyim?

Biraz önce de belirttiğimiz tapuda satış bedelinin düşük gösterilmesi satıcının ödeyeceği vergi rakamını aşağılara çektiği için sıkça kullanılıyordu ve hala da devam ediyor. Bununla ilgili gözle görülür hiç bir denetim vs olmadığı için alıcılar da mecburi olarak beğendikleri evi alabilmek için çok daha fazla peşinat bedeli bularak tapu değeri düşük olarak satın almalar gerçekleştiriyor. Hep merak ettiğim konulardan biri olan bu durumun neden takip edilmediğiydi.

Ama artık süreç eskisi gibi değil, Gelir İdaresi Başkanlığı satın alınan gayrimenkulun bulunduğu bölgedeki fiyatları tarayarak geçmişe yönelik çalışmalar yapmaya başladı bile. O dönem itibariyle belirlenen fiyatlar altında olduğu tespit edilen ve düşük tapu harcı ödeyen alıcı ve satıcılara tebligatlar ulaşmaya başladı. Bir diğer yöntem ise satın alınan konut için çekilen kredi tutarının tapuda bildirilen satış fiyatının üzerinde olması. Gelir İdaresi tarafından talep edilecek tek yazı ile Bankalardaki kredi tutarları talep edilerek bu çalışma yapılabilir.

Bunun gibi farklı seçenekler ile evin satış değerinin altında gösterilen tapu değerleri ile ödenen eksik tapu harçları için kesilecek cezalar ile eksik bildirilen tapu değeri kadar hem alıcıya hemde satıcıya yüzde 2 üzerinden eksik yatan harç tutarı ile bu harç tutarı üzerinden yüzde 25 oranında vergi ziyai cezası tahsilatı yapılır. Ve bu tarz çalışmaların başladığını söylesek yanlış olmaz, alıcı ve satıcıya bu konuda tebligatlar ulaşmaya başladı. Sözlü ifade için alıcı ve satıcılar yazılı tebligatlar ile çağrılmaya başlandı.

Bu tarz bir çalışma hem kayıp olarak değerlendirilen tapu harçlarının yatırılmasını sağlayacak hemde satıcının 5 yıl içerisinde konutunu satması halinde ödenecek Konut değer artışı vergisi rakamlarını da aşağılara çekmeye yardımcı olacak. Burada en büyük sorumluluk alıcılara düşmekte olup düşük tapu değeri göstermek isteyen alıcılardan satın alma işlemini askıya almaları önem arz ediyor. Bu tarz satın almalarda hem ileride ekstra ödemek zorunda kalacağı gelir vergisinden kurtulurken satıcının da kazancı doğrultusunda vergi ödemesinde devlete yardımcı olabilmektedir.

BUNUNLA İLGİLİ:  Konsolosluk Harçları 2021 Yılında Ne Kadar Oldu?

2018 Tapu Harcı üzerinden oluşan Matrah nasıl hesaplanır?

Konut devir etme yada satın alma sonrası oluşan Tapu Harcı, emlak vergisi tutarın düşük olmayacak, satış esnasında beyan edilen devir yada satın alma tutarı üzerinden hesaplama yapılır. Emlak vergisi nedir? diye merak edenler için açıklamak gerekir ise, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu 29.maddesi gereği belirlenmiş olan vergi değerini ifade etmektedir.

Konutun devir yada satış durumunda ödenmesi gereken tapu harcının, emlak vergisi tutarından az olmayacak şekilde, konutun devir tutarı üzerinden beyanı esastır. Bu tutar en düşük, devri gerçekleşen konutun emlak vergisi tutarında olabilecek fakat gerçekleşen devir tutarının emlak vergisi tutarından fazla olması halinde tapu harcının gerçek satış yada devir tutarı üzerinden hesaplanarak ödeme yapılması gerekir.

Tapu Harcı 2018 Nereye Ödenir?

Tapu harcı, işlemin gerçekleştiği yerin vergi dairesinde ödeme yapılır. Maliye Bakanlığı tarafından yetki verilmesi durumunda ilişkili kurumlar (Bankalar) tarafından da tahsilat yapılabilir. Ek olarak Tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup, farklı şehirlerde bulunan şubeler dahil olmak üzere Bankaların şubeleri, Atm’ler ve Görüntülü İşlem Merkezleri aracılığı ile elektronik ortamlarda işlemleri yapılabilmektedir.

tapu narcini ki oder,tapu harci alan bankalar,tapu harcş randevu

Müteahhit tarafından satılan konut için eksik fatura düzenlenirse ne yapmalıyım?

Müteahhit tarafından satışı gerçekleşen konutun satış bedelinden daha düşük bir şekilde fatura düzenlenmesi halinde dahi tapu harcı bildiriminin gerçek satış tutarı üzerinden bildirimi gerekmektedir. Rahatsızlık yaratan bu durum sonrasında Gelir idaresi Başkanlığı’ na ait 4440189 nolu Vergi İletişim numarasına durumu aktarabilir yada gib.gov.tr internet sitesinden “ihbar bildirim” seçeneğinden bildirimde bulunulması gerekir.

Emlakçı ‘ya ödenen komisyon için hangi belgeyi almalıyım?

Tapu Müdürlüğü nezdinde yapılacak işlemler esnasında danışma ve başvuru ekipleri tarafından bilgilendirme yapılarak işlemler gerçekleştirilmektedir. Kaydı olmayan şekilde tapu müdürlüklerinde komisyon karşılığı işlemlerinizi gerçekleştiren emlakçı gibi kişilerden fatura talep edilmesi gerekir. Ülkenin vergi kaybına neden olmamak adına fatura karşılığı işlem yapmayan emlakçıları 4440189 çağrı merkezine yada en yakın Vergi Dairesine bildirimde bulunabilir siniz.

BUNUNLA İLGİLİ:  Agi 2021 Ücreti Ne Kadar? Agi Kaç Çocuğa Kadar Verilir?

Konut Alım Satım İşlemi nerede yapılır? Yurt dışından konut alıp satabilir miyim?

Konut alım satım işlemleri satın alınan taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğünde yapılması gerekir. Fakat farklı yerde ikamet edilmesi halinde tüm tapu müdürlükleri birbirleri adına işlem yapmaya yetkili oldukları için en yakın Tapu Müdürlüğünde işlem yapılabilir. Yurt dışında konut alım satımı yapma konusunda yetkili birim ise, Berlin Başkonsolosluğu Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü temsilciliğinde yapılabilir.

Tapuda nasıl randevu alırım?

Tapu Müdürlüklerinde yapılacak işlemler öncesinde Alo 181 Tapu ve Kadastro hattını arayarak Tapu Randevu Başvuru internet adresinden başvuru yaparak işleminiz için randevu alabilir siniz. Yapılan randevu başvurusu sonrasında kısa mesaj ile işlem yapacağınız gün ve tarih bilgisi bildirimi gerçekleştirilir.

Habersiz tapu işlemi yapılırsa öğrenebilir miyim?

E-Devlet sistemi üzerinden (turkiye.gov.tr) kullanmakta olduğunuz telefon bilgisini sisteme aktarabilir seniz, bilginiz dışında gerçekleşebilecek tapu işlemleri olması durumunda tarafınıza bilgilendirme yapılabilir.

Tapu Harcı 2018 Alan Bankalar hangileri?

Biraz önce de belirttiğimiz gibi Tapu Müdürlükleri dışında özel ve Kamu Bankalarında Tapu harcı ödeme işlemleri yapılmakta olup Bankaları şu şekilde listeleyebiliriz.

  • Akbank, Aktif Yatırım Bankası, Albarakatürk Katılım,Alternatifbank, Anadolubank, Arap Türk Bankası, Citibank, Denizbank, Burganbank, Fibabanka, Finansbank, Hsbc, Icbc Turkey, İng Bank, Kuveyt Türk Katılım, Odeabank, Şekerbank, Ziraat Bankası, Turkisbank, Turklandbank, Teb, Türkiye Finans Katılım, Garanti Bankası, Halkbankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, İş Bankası, Ptt, Yapıkredi ve Ziraat Katılım Bankası ile beraber 30 Bankadan işlem yapılabilir.

 

 

About Author

Finansçı

4 Comments

  • Tapu harcı 2017 yılında bir önceki sene ile aynı gözüküyor. Birde tapu harcını arttirsalar her yıl o zaman yandık yani.

  • Tapu harcını sadece satan kişi ödemeli bence. Alıcı zaten kredi peşinat masraflar derken tapu harcı için para bulmak için zorlanıyoruz. O yüzden tapu harcinda bir düzenleme şart gözüküyor.

  • Ah bu tapu harcı evi saticam bu yıl değeri düşük gosterildigi için şimdi değerinden gostersem hem vergi çıkacak hemde tapu harcı yüksek olacak

  • Tapu harcı 2017 hesaplama yöntemine göre bakıyorum ama bu binde 1 lik indirimi kaçırmısız sanırım. Tapu harcı indirimi 2017 yılını kapsasaydı daha iyi olurdu. Tapu harcı düştü diye sevindik ama heves kursağımızda kaldı, binde 4 tapu harcı oranı bence yüksek bir oran…

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir