14 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Emlakçı Komisyonu Vermemek Mümkün Mü? Dikkat Etmeniz Gerekenler

Emlakçı Komisyonu Vermemek Mümkün Mü? Dikkat Etmeniz Gerekenler

Konut alacak yada kiralayacak olanlar için en büyük sorunlardan biri emlakçı komisyon ücreti desek yanlış olmaz sanırım. Tüketici emlakçı komisyonu vermemek için için elinden geleni yapar ama her zaman bu mümkün olmaz. Ev alacak yada kiralayacak olanlar son noktaya geldiğinde emlakçı komisyonu ne kadar diye sorgulamaya başlar.

Emlakçı komisyonu kanunu gereği belirtilen emlakçı komisyon ücreti öğrenildikten sonra nasıl emlakçı komisyonu vermemek için ne yapabilirim? diye düşünmeye başlarsınız. Çok paranız da olsa bir çok tüketici emlakçı komisyonu ödemekten haz almaz. Mümkünse sahibinden yada müteahhit’ lerden ev almayı tercih ederler. Ama bazen bir ev beğenirsiniz ama emlakçı dışında bu ev ile ilgili görüşebileceğiniz kimseyi bulamayabilir siniz.

Emlakçı Komisyonu Vermemek Mümkün Mü? Dikkat Etmeniz Gerekenler

Ödeyeceğiniz emlakçı komisyon ücreti daha yüksek olduğu için satın alacağınız ev üzerinden konumuza giriş yapalım. Evet satın alacağınız konut yada işyeri için paranızı ayarladınız ve artık ev sahibi ile pazarlık masasına oturarak satın alma sürecine başlayacaksınızdır. Ama süreç bu noktaya kadar emlakçı ile geldi ise emlakçı komisyonu ödemeden kurtulma ihtimaliniz fazla kalmamış olabilir.

İş buraya gelmeden önce farklı alternatifler üzerinden giderek emlakçı komisyonu vermemek için çözüm bulabilir siniz. Peki emlakçı komisyonu ödememek için tüketici tarafından denenen yöntemler nelerdir? Ve bu taktikler sizi emlakçı komisyonu vermemek için kurtarabilir mi. Kullanılan bu yöntemler üzerinden geçmeye çalışalım;

*** Emlakçı komisyonu vermemek için en sık kullanılan yöntemlerden biri bakacağınız eve tanıdık bir arkadaş ile giderek imzalanacak sözleşmeyi bu kişinin imzalamasını sağlamaktır. Normal şartlarda sözleşme gereği emlakçı’yı devre dışı bırakarak satın almalarda imzalayan kişinin 1.-2. derece akrabalarına satış yapılıp yapılmadığını emlakçılar takip ederler. Ama herhangi bir arkadaşına imza attıranlar bu konuda kendilerini emlakçı komisyonu ödemeden kurtardıklarını iletmektedirler.

BUNUNLA İLGİLİ:  Devlet Bahçeli'de seçim vaadlerini açıkladı.

*** Bir diğer yöntem ise baktığınız muhitte camında emlakçı afişini görerek arama yapmadan önce sahibinden. zingat gibi konut satışına aracılık eden sitelerden kontrolünü sağlamak olmalıdır. Konut satan vatandaş daha hızlı satış gerçekleşmesi adına emlakçıya ev ilanı verseler de komisyon ödememek isteyen tüketici içinde bazen ilan koyabiliyorlar. Fakat emlakçı ev gösterdiğinde devre dışı kalmasın diye eve sahibinden satılık afişleri asmazlar. O yüzden beğendiğiniz ev için emlakçıya sözleşme imzalamadan önce konut satış sitelerini iyice araştırmak olmalıdır.

*** Bir diğer yöntem ise biraz olaylı olsa da komisyon ödemeden alma ihtimaliniz olabilecek bir süreç olabilir. Şöyle ki son dönemde evini satan tüketici emlakçılara konutu göstermeleri konusunda anahtar bıraksa da emlakçılar ile sözleşme imzalamayabiliyorlar kendilerine de emlakçı komisyonu çıkmaması adına. (Emlakçı komisyonu hem alıcıdan hemde satıcıdan alınan bir bedel olduğu için)

Emlakci Komisyonu Vermemek
Emlakçı Komisyonu Vermemek Mümkün Mü?

O yüzden evi beğendikten sonra emlakçıyı aradan çıkararak mal sahibi ile anlaşma ihtimaliniz olabilir arada sözleşme yok ise. Tabi burada satıcının da sizinle aynı görüşte olması önem arz etmektedir. Böyle bir sürece girmeden önce daha önce yaşanan davalarda çıkan kararlara da hakim olmak için bir avukat ile görüşmeniz faydalı olabilir.

*** Emlakçı komisyonu vermemek için bir diğer alternatif yöntem ise şöyledir. Satın alacağınız evin bulunduğu bölgeyi biliyor iseniz resimlerden dairenin nerede olduğunu anlayabilirseniz konutun olduğu yere giderek yan dairelere yada o binadaki farklı kişilere sorarak konut sahibine ulaşmaya çalışarak emlakçı komisyonu ödemeden kurtulma ihtimaliniz olabilir.

Emlakçı komisyonu 2017 rakamlarına göre emlakçı komisyonu yüzde kaçtır sorusuna da diğer makalemizden ulaşabilir siniz. Emlakçı kira komisyonu kimden alır? diye merak edenler için ise sıklıkla kiralayandan tahsilat yapılmaktadır. Zira kiralık daire sürecinde arada dönen para az olduğu için mal sahibi bir tutar ödemeyi kabul etmez. O yüzden emlakçı komisyon oranı 2017-2018 rakamlarına göre kiralayandan emlakçı komisyonu tahsil eder. Satın alma konusunda belirttiğimiz detayları kiralayacağınız konut içinde değerlendirebilir siniz.

BUNUNLA İLGİLİ:  Beşiktaş yine liderlik koltuğunda
About Author

Finansçı

12 Comments

  • Merhaba bir eve baktım beğendim fiyatı anlaştık emlakçı mal sahibi aramızda bir sözleşme yaptık kapora verdim fakat param elde yani başkasına borç vermiştim ve sözleşmedeki süre içerisinde alacaklarımı alamadım evi alamayacak duruma geldim mal sahibi sıkıntı değil dedi emlakçı tehdit vari bir şekilde komisyonunu istiyor avukat ile beni tehdit etmeye çalışıyor ne yapmam lazım emlakçı almadığım evin komisyonunu istemekte haklımı oluyor kapora mı alabilirmiyim

    • Merhaba,
      Emlakçı ile aranızda imzalanan sözleşme detayını incelemek gerekir, bildiğim kadarı ile satış yapılması durumunda komisyona hak kazanıyor olması gerekir. Sıkça karşılaşılan bir durum olup kaporayi emlakciya verdiyseniz bir avukat ile gorusmenizde fayda var iade alabilmek için.
      Saygılarımızla.

      • Merhaba ben eşyalı kiralık evde kaliyorum 1 ay dolmadan çıkmak istiyoruz .sözleşmede komisyonla ilgili bişey yok.evden çıkmak istiyoruz .emlakciya soyledik o komisyonunu istiyor.ne yapmalıyız yardımcı olur musuniz

        • Merhaba,
          Bu süreç bankacılık dışında bir durum olduğu için sözleşmede belirtilmese de bir yaptırım söz konusu olabilir mi? Cayma hakkı ne kadar süre icin geçerli olur? diye bir avukat ile gorusmenizde fayda var.
          Saygılarımızla.

          • Merhaba ben Emlakçı..

            Eğer Cayma Akçesi imzalandı ise; satıştan vazgeçilmesi halinde ödenen tutar yanacaktır. Türk Ticaret Kanunun Borçlar Hukukuna göre maddeleşmiş bir kanundur.

            Aynı şekilde eğer bu durumda satıcı satmaktan vazgeçmiş olsaydı; bu sefer cayma akçesinin iki katı kadar cezayı alıcıya ödeyecek ve aradaki emlakçının iki taraflı hizmet bedelini de ödeyecektir..

            Selamlarımla
            Cihan Türkan

            • Merhaba,
              Bilgilendirme için teşekkürler.
              Saygılarımızla.

  • sizde art niyetlilik yoksa yani sonrada gidip daireyi alayım sahibini tanıdım nede olsa düşüncesinde iseniz emlakçı haklı ama öyle bir düşünce içerisinde değilseniz komisyon vermenize gerek yok alma hakkıda yok sizde emniyete şikayette bulunun

  • İyi günler ben bir konut aldım bana 2. Kat dediler ve konut iki taraftan geçiş varmış.Beni kot altı 2 den çıkarttılar yani binanın öbür tarafından bakıldığı zaman zemin kara çıkıyor
    Daha doğrusu emlakçı dedi bunu bana.
    Şikayet etsem emlakçı ile yaptığım sözleşme iptal olur mu

    • Merhaba,
      Tapu işlemi esnasında satın alacağınız konut ile ilgili bilgi verilmiş olması gerekir. Bir avukat ile görüşmeniz faydalı olacaktır.
      Saygılarımızla.

  • Merhaba,

    Bi daireye baktik emlakci ile birlikte. Fakat aldigimiz kisiden biz pazarligimizi yaptik anlastik. Ve emlakci bize hic bir ucretten bahsetmedi, imzaladigimiz daire’de emlakcinin hic bir sekilde ismi gecmiyor. Evi ala’li 1 sene olacak ve bize suan 2 aydir arada bi yaziyor, beni arayim ve komisyonumu verin diye.

    Bu duruma biz ne yapmaliyiz?

    Bana yardimci olurmusunuz

    • Merhaba,
      Daireyi gezmeden önce sözleşme imzalandı ise hizmet bedeli ödemeniz gerekebilir. Yaptırımları konusunda bir avukat ile görüşmeniz faydalı olacaktır.
      Saygılarımızla.

  • Tesekkur ederim cevabiniz icin.

    Hic bir sozlesme konusu olmadi, hic birseye imza atilmadi. Ne kadar odenecegi bile konusulmadi. Anlamadigim konu aylar gectikten sonra ne hakla soruyorsun bunu, ve bastan konusulmadigi icin anlam veremiyorum. Ben bir avukatla goruseyim.

    Saygilarimla

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir