17 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Sigorta

Konut Sigortası Nedir? Teminatları Nelerdir?

Konut Sigortası Nedir? Teminatları Nelerdir?

Tüketici tarafından konutu teminat altına almak için yaptırılan Konut sigortası nedir? Teminatları nelerdir?

Öncelikle konut sigortası nedir bunu öğrenelim: Konutu ve eşyalarımızı birçok riske karşı tek poliçe içerisinde teminat altına alan bir sigorta türüdür. Tüketici tarafında konut içerisinde meydana gelebilecek birçok kaza ve hasar riskini bertaraf etmek amacıyla yapılan poliçelerdir. Konut sigortası seçeneğinde konutun dışında sadece eşyalar sigorta kapsamına dahil edilebilmektedir.

Konut kredisinde ev sigortası zorunlu mu? Konut kredisi kullandırımlarında yasal yönetmelik gereği zorunlu olan tek sigorta Dask Poliçesidir. Bunun yanında Bankalar tarafından konut sigortası yapılması konusunda yönlendirme yapılabilir. Burada tercih tüketicide olup, yeni ev sahibi olanlarda evin yangın, sel, hırsızlık, cam kırılma, su baskını gibi birçok riske karşı korumak adına tercih edilebilir. Bu tarz risk misyonu olmayan tüketici sadece Dask sigortası yaparak bu süreci yönetebilir.

Konut sigortası kapsamında teminatları nelerdir? Konut poliçesi teminatları?

Konut sigortasının teminatları arasında Yıldırım düşmesi, Deprem- Yanardağ püskürmesi, Cam kırılması, Yangın, Sel- Su baskını, Hırsızlık, Fırtına, Enkaz kaldırma masrafları, Kara- Hava- Deniz taşıtlarına ait çarpmalar, Kira kaybı, Duman ile oluşan zararlar, Ferdi Kaza, Grev, Lokavt, Halk hareketlenmesi, Terör, Kar ağırlığı, Elektrik hasarları ve bu hasarlar sonrasında oluşacak ikametgah masrafları, evde bulunan üçüncü şahıslara verilebilecek bedeni ve maddi zararlar, Yer kayması, Binaya ait tesisat çalışmaları, Ev sahibi için kira kayıpları, Kiracıysanız ödemiş olduğunuz peşin kira ödemeleri ya da mal sahibine karşı poliçenizde belirtilmiş olan nedenlerden ötürü hukuki olarak ödemek zorunda kalacağınız tazminat tutarlarına karşı koruma sağlar. Tabi bu teminatların poliçenin detayında olup olmadığını ve oranlarını detaylı kontrol etmeniz gerekmektedir.

Konut sigortası teminat dışı kalan haller nelerdir? Konut poliçesi teminat dışı haller nelerdir?

BUNUNLA İLGİLİ:  Kredi için yapılan Hayat sigortasına ne kadar para ödemeniz gerekir?

Konut sigortası-Konut poliçesi teminatı dışında kalan durumları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Nükleer yakıt ya da bu nükleer yakıtın yanması durumunda oluşan nükleer atıklardan veya buna bağlı sebepler meydana gelen radyasyonlar veya radyasyon bulaşması gibi durumlarda askeri olaylar sonucunda oluşabilecek zararlar.
  • Savaş olsun ya da olmasın, ülkede oluşan istila, muharebe, yabancı düşman saldırısı, isyan, ayaklanma gibi durumlar ve bunlara bağlı olarak askeri müdahale sonrası oluşabilecek zararlar,
  • Kamu yetkilileri tarafından sigorta yapılan varlık üzerinde oluşacak müdahale sonrası oluşabilecek zararlar sonrasında,
  • Yangın çıkmadan, sigortalı olan materyallerin kendi içinde yaşanabilecek sorunlar sonrası bozulmaları durumunda,
  • Yangın çıkmadan tüketici tarafından oluşabilecek ütü, mum, sigara gibi aletlerin teması sonrası oluşabilecek zararlar( Tüketicinin hatası sonrası oluşabilecek hatalar sonrasında)
  • Yangın çıkmadan elektrikli aletler de kablo ve kısa devre sonrası, voltajın inip çıkması sonrası oluşabilecek sorunlar ve endüksiyon cereyanı gibi haller,
  • Alçak basınç sonrası sigortalı eşyalarda yaşanacak yıpranma ve zararlar konut sigortası kapsamında değildir.
konut sigortası yaptırmak zorunlu mu
konut sigortası zorunlu mu

Kiracı konut sigortası yapabilir mi?

Konut sigortası yapabilmek için mülk sahibi olmanız gerekmiyor. Konutun kullanımı kiracıda olduğu için birçok risk kiracıyı kapsamaktadır. O yüzden kiracı oturduğu ev için konut sigortası yaparak birçok riske karşı kendini teminata alabilir. Hırsızlık, su baskını, elektrik hasarları, cam kırılması, yangın birçok risk kiracıyı etkileyen faktörler arasındadır.

Konut sigortası avantajları nelerdir?

Konut sigortası yaptıran kiracı ya da mülk sahibi için birçok avantaj olup bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Alacağınız asistance hizmeti ile, acil yardım numaralarından çilingir, elektrik ve su tesisatçısı çağırabilirsiniz. Üstelik bu hizmetler sonrasında ücret ödemesi yapmazsınız!
  • Konutunuzda oluşabilecek tahribat sonrası, konut oturulamayacak hale gelirse otel konaklama imkanı ve evinizin koruma altına alınması,
  • Konuta acil durumlarda doktor ve ambulans hizmeti,
  • Kişisel sorumluluklarınız altında, mağazada sizin veya çocuğunuzun dahil olduğu bir kaza sonucu raflarda bulunan eşyaların kırılması gibi hallerde de konut poliçeniz bu riski teminat altına almaktadır. Oluşacak hasarın konutun içinde olması zorunluluğu bulunmamaktadır.
BUNUNLA İLGİLİ:  Ferdi Kaza Poliçesi teminat kapsamında olan veya kapsam dışında kalanlar

Konut sigortası komşu dairede oluşan hasarı teminat altına alır mı?

Yaptırmış olduğunuz konut sigortası detayında “komşuluk mali sorumluluk” teminatı var ise, komşunuzun dairesinde meydana gelebilecek hasarlar teminat limitleri dahilinde karşılanır. Yangın , yıldırım düşmesi, su baskını gibi oluşan zararlarda komşu dairelerde oluşan hasarlar poliçe limitiniz ölçüsünde teminat altındadır.

Kiracı olunan evde mülk sahibinin hasarı da karşılanır mı?

Kiracı olduğunuz konut için yapılan konut sigortasında size ait mevcut eşyalar sigorta kapsamında iken konuta ait kapı, pencere gibi mal sahibine ait alanlarda oluşabilecek hasarlar poliçenizde “mal sahibine karşı sorumluluk” maddesi var ise karşılanmaktadır. Sigorta şirketine bildirmeniz durumunda apartmanda oluşabilecek hasarlar konusunda hissenize denk gelen alan konut sigortası paket poliçesi kapsamında sözleşmeye eklenebilir.

Konut sigortası yaparken verdiğim yanlış beyan sonrası ne olur?

Konut sigortası yapılırken sigorta yaptıran tarafından verilen tüm bilgiler doğru kabul edilir, o yüzden vereceğiniz bilgilerin yanlış olması durumunda sözleşme fesih edilebilir. Sonrasında poliçe kapsamında oluşabilecek hasarlarda sigorta şirketi tarafından kısmi ödeme ya da ödemeyi reddetme durumu ile karşılaşabilir siniz.

Konut sigortası prim hesaplama nasıl yapılır?

Konut sigortası ürününü satan yetkili kurum tarafından verilmiş olan teminat tutarını satın almak için sigorta yaptıran kişi tarafından kuruma ödenen sigorta bedeline prim denir. Prim tutarını etkileyen faktörler ise; sigortanın alanına, riziko şartlarına, talep edilen teminat tutarların, teminat branşlarına göre ya da branş dışı olmasına göre artıp azalabilir.

Konut sigortası tecditname – yenileme nasıl yapılır?

Konut sigortası da birçok sigorta poliçesi gibi yıllık düzenlenmektedir. Vade bitiş tarihine 15 gün kala sigorta şirketinden ya da poliçeyi yapmış olduğunuz acentadan konu ile ilgili geri dönüş alabilir siniz. Bu dönüş sonrası verilen poliçe prim tutarını değerlendirerek aynı sigorta şirketi ile yola devam edebilirken, farklı bir şirket aracılığı ile konut poliçenizi yenileyebilir siniz.

BUNUNLA İLGİLİ:  Vefat eden yakınıma ait krediyi sigortadan nasıl kapatırım?

Konut sigortasında indirim var mı?

Yapılan konut sigortası kapsamında hasar bildiriminde bulunmaz iseniz sigorta şirketi tarafında hasarsızlık indirimi alma imkanınız olabilir. Tabi hasarsızlık indirimi her sigorta şirketi tarafından uygulanmayabilir. Konut da alarm bulunması durumunda riski azaltacağı öngörülerek sigorta şirketi tarafından indirime konu olabilir. Tabi bu indirime hak kazanabilmek için bildirim yaptığınız şartları hasar oluşması durumunda sigorta şirketi tarafından bu bilgiler sizden talep edilebilir.

Konut sigortası yaparken neye dikkat etmeliyim?

İkamet ettiğiniz, kiracıda olan evinize ya da kiracı olarak konut sigortası(konut poliçesi) yapılmak istendiğinde yukarıda belirttiğimiz teminat tutarlarının hepsinin olmama ihtimali vardır. Tüketici her zaman poliçe için ödeyeceği prim tutarının daha düşük olmasını ister. Hal böyle olunca sigorta şirketleri ya da acentalar poliçede ufak oynamalar ile prim tutarını düşürebilir. Tabi bu düşürme işlemini yapabilmesi için poliçe teminatında olan bazı detaylardan ya da teminat tutarının düşürülmesi gibi durumlar ile karşılaşılabilir.

Sigorta şirketi ya da acenta tarafında poliçe yapılmadan önce talep ettiğiniz poliçe teklifini güzel bir şekilde okuyarak teminat tutarlarını ve kapsamlarını iyi incelemeniz gerekmektedir. Sonrasında oluşabilecek hasar durumlarında sigorta şirketleri ile itilaflar yaşanmakta ve sonrasında birçok dosya mahkemelere intikal edebilmektedir. Durumun mahkemeye aktarımı sonrası en büyük kanıt sigorta poliçesi olacağından, poliçe detayında yazan bilgiler süreci bir yerlere taşımaktadır. O yüzden tüketiciye verilebilecek en büyük uyarı konut sigortası sözleşmesini detaylı incelemesi olacaktır.

About Author

Finansçı

2 Comments

  • konut sigortası sizce yararlı olur mu uzun vadede. Yani konut sigortası hakkında bilgi vermişsiniz güzel ama ben bu zamana kadar devlet harici, konut sigortasından zararını karşılayan birini görmedim. Gerçekten konut sigortası bu anlamda fayda sağlar mı ?

    • Merhaba,
      Konut sigortası bir yatırım ürünü değildir. Riskinizi uzun yıllar teminat altına almak istemeniz durumunda uzun yıllar konut sigortası yapabilirsiniz.Konut sigortasınin hangi durumları teminat altına aldığı konusunda bilgi vermeye çalıştık. Poliçe kapsamında yasanan sorunlarda sigorta şirketi tarafından tüketicinin zararı karşılanmaktadır.
      Saygılarımızla.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir