26 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

İçinde Kiracı Olan Evin Satılması

İçinde Kiracı Olan Evin Satılması

Ülkemizde son dönemde en çok gelişen sektörlerden biri olan İnşaat sektörü diyebiliriz. Neredeyse ekonominin can damarı haline gelen İnşaat sektöründe herkes bu işin bir ucundan tutmaya çalışıyor. Oturacak evi olmayanlar yada yatırımları için en iyi sektör olarak konut alımını düşünen bir çok insan mevcut. Birde üstüne Kentsel Dönüşüm projeleri de eklenince Ülkemizin her tarafı şantiyeler ile doldu taştı.

Üç beş yıl ve daha önceki yıllarda konut satın alanlar bu işten çok fazlası nemalandılar. Üzerine kat karşılığı yapılan daireler de eklenince birden fazla konutu olan tüketici sayısı bir hayli arttı. Ve şu anda devam eden projeleri de gözlemleyen biri konut satışlarının neden azaldığı konusunda bir fikir sahibi olabilir. Zira bir çok biten inşaat camlarında satılık ve kiralık tabelalarını sıkça görüyoruz.

Birde yeni konut proje fiyatlarının çok yüksek olması konut alımı yapacak olanları ikinci el konut alımına yönlendiriyor. Hele birde yatırım için konut alımı yapılacak ise içinde kiracı olan evi satın almak daha mantıklı bir hale geliyor. Oturmak için düşünüyorsanız bu sefer içinde kiracı olan evin satılması nasıl olur? Kiracının çıkma süresi nasıl hesaplanır? gibi sorular sorulmaya başlıyor.

İçinde Kiracı Olan Evin Satılması (Kiracının Çıkma Süresi Nasıl Hesaplanır?)

Son dönemde etrafımızda bir çok kişiden Ev aldım kiracı evden çıkmıyor, yeni ev aldım kiracıyı nasıl çıkarabilirim? sorularını duymuş olabilir siniz. Zira satın aldığınız evde iyi niyetli olmayan bir kiracı varsa satın alınan evden eski malikin tahliyesi nasıl olur diye düşünmeye başlayabilir siniz. Zira ev sahibi ile kiracı arasında şartlar kiracı lehine diyebiliriz.

BUNUNLA İLGİLİ:  Evimi kiraya verirken başkasına ait kredi notunu nasıl öğrenebilirim?

İçinde kiracı olan ev satın alacak iseniz ilk yapmanız gereken kiracı ile anlaşarak satın alınması durumunda Noter huzurunda düzenlenecek olan tahliye sözleşmesi olmalıdır. Satılan evden kiracının çıkma süresi konusunda tereddütleriniz var ise bu sözleşme kesinlikle alınmalıdır. Çünkü kira sözleşmesi Borçlar Kanunu kapsamında borç/alacak niteliğindedir. O yüzden kiracı olan evin satın alınması durumunda kirasını sorunsuz ödeyen kişiyi evden çıkarmak çok kolay olmayacaktır.

İçinde kiracı olan evin satılması durumunda yani konutu satın almanız durumunda tapu işlemlerine müteakip 1 ay içerisinde kiracıya ihtarname göndermeniz gerekmektedir. Eğer 1 ay içerisinde satın alınan evden eski malikin tahliyesi için ihtarname gönderimi yapılmaz ise mevcut kira sözleşmesini satın alan kişi kabul etmiş sayılır. Kiracıya ihtarname gittikten sonra kira sözleşmesi bitiş tarihinde, eğer kira sözleşmesi bitiş tarihine 6 aydan fazla var ise en geç 6 ay içinde evin tahliye edilmesi gerekir.

Borçlar Kanunu 351. maddesi gereği eğer kirada olan konutu satın alan kişi kendisi , eşi, alt yada üst soyu, bakmakla yükümlü olduğu kişiler için bu konutun kullanma zorunluluğu var ise satın alma tarihi itibari ile bir ay içerisinde ihtarname gönderimi de yapılmış ise eğer sorun yaşanıyor ise altı ay sonrasında açılarak bir dava ile tahliyesi konusunda aksiyon alabilir. Yada kira sözleşmesi bitiş tarihi ile 1 ay içerisinde açılacak dava ile de sonuç alabilir.

 

Satın alınan konut yada iş yeri üzerinde bir şerh mevcut ise bu hususunun teyit edilmesi gerekir. Aksi takdirde bu şerh gereği mevcut kiracıyı satın alınan konut yada iş yerinden çıkarmak zor olacaktır. Bu şerh ile beraber gerçekleşen satın alımlarda mevcut hali ile alış işlemine onay alındığı için hukuki yollara başvuru yapıldığında da şartlar kiracı lehine olacaktır.

BUNUNLA İLGİLİ:  54. Ziraat Türkiye kupası Galatasaray' ın

O yüzden yeni aldığım evden kiracıyı nasıl çıkarırım? diye hesaplara girmek istemiyorsanız satın alma öncesi noter huzurunda düzenlenecek kiracı tahliye sözleşmesi imzalamanız sizin faydanıza olacaktır. Eğer satın alınan ev için düzenlenmiş bir kira sözleşmesi yok ise, satın alınan konuttan kontratsız kiracının tahliyesi sözleşmeli olana nazaran hukuki anlamda çok daha kolay olacaktır. Doğru bir yatırım yapmanız temennisiyle..

About Author

Finansçı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir