1 March 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Konut Satışı Düşüyor Mu? 2017 Haziran Rakamları Açıklandı

Konut Satışı Düşüyor Mu? 2017 Haziran Rakamları Açıklandı

2017 yılının ilk 2 çeyreğinde tüketici tarafından gözle görülür bir yavaşlama olduğunu söylesek yanlış olmaz sanırım. Kafamızı ne tarafa çevirsek satılık yada kiralık tabelası bulunan bir çok bina görebiliyoruz. Ama Tüik verileri geçtiğimiz yıl rakamları ile kıyaslandığında bizlerin yanıldığı algısını yaratıyordu.

Fakat 24 Temmuz ‘da açıklanan konut satış rakamları herkesin dilinde dolaşan artık konut satılmıyor lafını doğrular niteliğindeydi. Açıklanan Haziran 2017 konut satış rakamlarında bir önceki yılın aynı ayına göre değişimler belirtilmekte olup konuta yatırım yapanları bu satış adetleri olumsuz etkilemiş olabilir.

Konut Satışı Düşüyor Mu? 2017 Haziran Rakamları Açıklandı

2017 Emlak piyasası satış rakamları hem alıcı hemde satıcılar tarafından takip edilmekte olup, ev fiyatlarının 2017 yılında nasıl seyir edeceği merakla bekleniyordu. Ev fiyatları düştü mü? Hayır ev fiyatları düşmedi ısrarla artmaya devam ediyor fakat açıklanan rakamlar 2017 de ev fiyatları düşer mi diye merak edenler için cevap niteliğinde diyebiliriz.

Tüik tarafından açıklanan Konut Satış İstatistikleri Haziran 2017 rakamlarına göre bir önceki yılın aynı ayına göre konut satışlarının %8,1 oranında azaldığı açıklandı. Bu azalış sonrasında Haziran ayında ne kadar konut satıldı? diye merak edenler için rakamsal olarak 97.579 adet konut satışı yapıldığını söyleyebiliriz. En çok konut hangi il de satıldı? sorusu için tabi ki İstanbul olduğunu belirterek, Temmuz ayında açıklanan Haziran 2017 Konut satış adetlerinin en yüksek ve en düşük dağılımı ise şu şekilde;

  • 17.970 Konut Satışı İstanbul %18,40 tüm satışlardaki payı,
  • 10.160 Konut Satışı Ankara %10,40 tüm satışlardaki payı,
  • 6.034 Konut Satışı İzmir %6,20 tüm satışlardaki payı,
  • 31 Konut Satışı Bayburt 
  • 20 Konut Satışı Ardahan
  • 2 Konut Satışı Hakkari
BUNUNLA İLGİLİ:  Hazine Bonosu- Devlet Tahvili nedir?

Peki Haziran ayında konut kredisi kullanarak yani ipotekli olarak ne kadar konut satıldı? diye merak edenler olabilir. 2017 yılının Haziran ayında 35.210 adet ipotekli konut satışının yapıldığını belirtebiliriz. Peki konut kredisi ile konut alanların sayısı Haziran ayında ne kadar düştü? İpotekli konut satış adetleri bir önceki yılın Haziran ayına ait satış rakamları ile kıyaslandığında %3,2 oranında azaldığı görülmektedir.

Konut alanlar peşin mi yoksa kredi çekerek mi konut alıyor? Toplam konut satış rakamlarına bakıldığında 97.579 konut satışının 35.210 adetinin ipotek ile satıldığı izleniyor. Bu rakamlara bakıldığında tüm satış rakamları içinde %36,10 ‘luk kısmının ipotek ile satıldığını görüyoruz. Yani oranlama yapıldığında Haziran ayında konut alan 3 kişiden sadece 1 tanesinin konut kredisi çektiğini söyleyebiliriz. 

Aslında bu rakamlar bize şu anda sadece nakit parası olanların konut alımı yaptığını gösteriyor. Burada merak edilen durum orta halli vatandaş artık konut alamıyor mu? Dar gelirli neden konut alamıyor? soruları olacaktır. Burada verilecek cevap konut kredisi faiz oranlarının yüksek olması ve konut fiyatlarının önlenemez yükselişi. Evet ülkemiz diğer Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında fiyatlar makul seviyede olabilir. Ama gelir seviyesi farkını bu durumda unutmamak gerekir.

2017 Haziran ayı Konut Kredisi Kullanan Tüketici rakamları

Evet şu anda konut kredisi faiz oranlarının yüksek olması, dar gelirlinin alabileceği ev sayısının azalması yada bir çok vatandaşın evini kentsel dönüşüm kapsamında yenileyerek yeni konut alımının azalması gibi bir çok etken sıralayabiliriz. Peki 2017 Konut Kredisi kullanan tüketici sayıları ne kadar? göz atalım.

  • Adet olarak İstanbul 6963 Konut Satışı ile %19,80 pay sahibi,
  • Oran olarak Artvin %56,10 oran ile en çok ipotekli ev satışı yapılan İl.
BUNUNLA İLGİLİ:  2022 Taşıt Kredisi Taksit Vadesi Kaç Oldu?

Bunun yanında diğer Konut Satışı adı altında 62.369 adet konut satışı yapıldığını söyleyebiliriz. Peki diğer satış türleri ile satışı gerçekleştirilen Konut Satış rakamları ise şu şekilde;

  • İstanbul 11.007 Diğer Konut Satış Adeti %17.60 pay sahibi,
  • Ankara 5.981 Diğer Konut Satış Adeti 
  • İzmir 3.684 Diğer Konut Satış Adeti
  • Son sırada ise 1 Adet diğer Konut Satışı ile Hakkari yer alıyor.

Türkiye genelinde ise ilk defa satışı gerçekleştirilen konut sayısı ise %7,90 azalış göstererek, 45.433 adet olarak gerçekleşti. Toplam konut satış rakamlarında ilk satışların payı %46.60 olurken, İstanbul için 8.656 konut satışı ile %19,10 oran ile en yüksek pay sahibi olurken, 3.585 Konut satışı ile Ankara, 2.341 konut satışı ile İzmir sıralamadaki yerini aldı.

ev fiyatları ne zaman düşer 2017

Şu anda en çok sıfır yapılan evler mi yoksa eski evler mi satılıyor? İkinci el konut satış rakamları Haziran ayı verilerine bakıldığında %8,2 oran ile azalarak 52.146 adet konutun el değiştirdiğini söyleyebiliriz. Türkiye ikinci el konut satış rakamları ise şu şekilde listeleyebiliriz.

2017 Haziran ayında Yabancılar ne kadar konut satın aldı?

Tüik verilerine göre Türk yatırımcı şu anda konut alımı yapmaz iken yabancılar 2017 Haziran ayı Konut satış rakamlarının %24,80 artış göstererek 1.926 adet gerçekleştiğini söylemem mümkün. Haziran ayında yabancılar en çok hangi ilden Konut alımı yaptılar bunları listelemeye çalışalım.

  • Yabancılar Haziran ayında 903 adet ile İstanbul 
  • Yabancılar Haziran ayında 498 adet ile Antalya,
  • Yabancılar Haziran ayında 93 adet ile Bursa,
  • Yabancılar Haziran ayında 77 adet ile Aydın,
  • Yabancılar Haziran ayında 68 adet ile Ankara,
  • Yabancılar Haziran ayında 60 adet ile Muğla’ da konut satın aldılar.

Haziran ayında Ülkemizde en çok konut alımı yapan Yabancı Ülke vatandaşı ise 612 adet ile Suudi Arabistan vatandaşı olduğu açıklandı Sırası ile 239 adet ile Irak vatandaşı, 136 adet ile Kuveyt vatandaşı, 115 adet ile Rusya federasyonu ve 87 adet konut alımı yapan İngiltere vatandaşı olarak açıklandı.

BUNUNLA İLGİLİ:  Vadeli Hesaptan Para Çekme Faiz Almaya Engel Mi?

Konut Satışı Düşüyor Mu? Konut fiyatları 2017 de ne olur?, Kriz olursa ev fiyatları ne olur?, Emlak piyasası neden durgun?, Konut fiyatları 2017 yılında düşecek mi? gibi sorulara cevap niteliğinde açıklanan bu rakamlar sizlere yön gösterici olacaktır. Konut satışı düşüyor mu? diye sorulduğunda evet geçen sene bu ayki rakamlara göre yüzde 8,1 oranında azalmış olması bizleri biraz daha düşünmeye itecektir.

About Author

Finansçı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir