Nakit Avans mı İhtiyaç Kredisi mi Daha Avantajlı?
Tüketicinin nakit ihtiyaçları sonrası Nakit avans mı İhtiyaç kredisi mi daha avantajlı olur?
Tüketici tarafından oluşan nakit ihtiyaçlar sonrasında nakit avans mı ihtiyaç kredisi mi tüketiciye daha fazla avantaj sağlar. Mevcut piyasa koşullarında her cüzdanda neredeyse bir çok kredi kartı olduğunu düşünürsek kredi kartından nakit avans çekmek çoğu zaman çok daha kolay olarak değerlendirilebilir. Hele birde son dönemde çekilen nakit avansın taksitle geri ödeme yapılabildiğini de düşününce her zaman ilk tercih durumuna geliyor diyebiliriz. Peki taksitli nakit avans avantajlı mı? Nakit avans nasıl çekilir? Nakit avans veren Bankalar hangileri? gibi sorulara cevap bulmaya çalışalım.
Öncelikle kredi kartından nakit çekmek faizi yani nakit avans faizi ile giriş yapalım. Yayınlanan son yönetmelik değişikliği sonrası Bankalar tarafından tüketiciden alınabilecek nakit avans faizine sınırlama getirildi. Bu faiz tüm Bankalarda üst sınır olarak 2,02 Nakit çekim faiz oranı olarak ilan edilmektedir. Bu oran ihtiyaç kredisi ile kıyaslandığında daha yüksek olarak değerlendirilebilir. Fakat Ülkemizde şu anda ihtiyaç kredisi faiz oranlarının 1,20 ile 2,00 oran arasında seyir ettiğini de göz önünde bulundurmakta fayda var.
Nakit avans nasıl çekilir?
Nakit avans nasıl çekilir konusuna girmek gerekir ise, Bankalar tarafından tüketicinin kullanımına sunulan kredi kartı limiti ölçüsünde nakit avans kullanma hakkı sunarlar. Bu nakit avans limiti kredi kartının limitine göre de değişkenlik gösterebilir. Nakit avans faizi, katılım bankalarında gecikme kar payı olarak nitelendirilirken bazı Bankalarda kullanımı söz konusu olmayabilir. Fakat bir çok Bankada nakit avans kullanımı işlemi gerçekleştirilmektedir.
nakit avans mı ihtiyaç kredisi mi sorusu için bir örnek ile konuya girmek gerekir ise, öncelikle bu kıyası yapabilmek için ne kadar nakit ihtiyacınızın olduğu önem kazanmaktadır. Kısa vadeli ve ufak olarak değerlendirebileceğimiz 2 yada 3 bin Türk Lirası gibi bir rakama ihtiyaç duyuyor iseniz o zaman ihtiyaç kredisi sizin için çok cazip olarak gelmeyebilir. Bankaların son dönemde tüketiciye sunduğu 6 ay taksitle sıfır faizli yada 12 ay faizli nakit avans gibi bir seçenek ile karşı karşıya kaldığınızda 6 taksitte ödeyebilecek güce sahip olmanız durumunda nakit avans sizin için biçilmiş kaftan olarak gözükebilir.
Bu işlemlerde kimi Banka nakit avans çekme işlemi ücreti olarak bir tutar tahsil edebilirken bazı Bankalar da bu ücret tahsil edilmeyebiliyor. Bankalar tüketiciyi nakit avans işlemlerine yönlendirerek kredi kartı cirolarını arttırmanın yanında ekstra nakit avans kullanma alışkanlığı da sağlamış olabiliyorlar. Sonrasında tüketicinin tekrar kısa vadede nakit ihtiyaç duyması halinde bu sefer yasal sınır olan 2,02 oran ile tüketiciye nakit avans kullandırabiliyorlar. Kredi kartından nakit avans çekme faizi hesaplama yapılmak istendiğinde kullanılacak oran 2,02 iken, gecikmeye düşmesi durumunda uygulanacak faiz oranı 2,52 oran ile faiz yansıtılmaktadır.
İhtiyaç kredisi hangi durumlarda ön plana çıkıyor peki? İhtiyacınız olan rakam nakit avans kullanımına uygun olarak belirttiğimiz tutarın üzerinde olması ve daha uzun dönemde geri ödeme seçeneğini tercih eden tüketiciler için daha cazip olabilir. İhtiyaç kredisi çekmek isteyen tüketici için ekstra çıkabilecek masraflar kredi tahsis ücreti yani dosya masrafı ve duruma göre hayat sigortası seçeneği. Faiz oranlarını kıyaslamak gerekir ise nakit avans faizinden daha düşük bir oran olma ihtimali yüksek olacaktır.
Nakit avans mı ihtiyaç kredisi mi?
Aslında nakit avans mı ihtiyaç kredisi mi tercihini yaparken, ihtiyaç duyacağımız kriter ne kadar nakde ihtiyacımızın olduğu ve ne kadar sürede geri ödeme yapabilecek olmamız diyebiliriz. Bu iki seçenek içinde nakit avans kullanabilmek için ekstra bir onay mekanizması olmadan elinizde mevcut olan kredi kartına bağlı olarak anında kullanabiliyor olmanız. İhtiyaç kredisinde bu seçenek kredi tahsis ekipleri yada sistem tarafından işleyen sms kredi veya ön onaylı kredilerdeki oto kabul sistemi.
Peki bu iki seçeneğe alternatif olması açısında nakit avans mı ek hesap mı? sorusunu soranlarda olabilir. Yukarıda belirttiğimiz gibi kredi kartından nakit para çekme için ekstra ücret yansıtılabilirken ek hesap kullanımı için bir ücret talep edilmez. Ek hesap kullanımında da elinize nakit geçtikçe ek hesap yani kredili mevduat hesabına geri ödeme yaparak kalan risk üzerinden faiz ödemeye devam edebilirsiniz. Ek hesap faizi de kredi kartı nakit avans faizi gibi 2,02 oran ile tüketiciye yansıtılmakta olup kısa vade de borçlanmak ve daha makul tutarda ihtiyaçlar için bu iki seçenekte değerlendirilebilir seviyede diyebiliriz.
Toparlamak gerekir ise kısa vade de ufak nakit ihtiyaçlar için nakit avans veya kredili mevduat hesabı daha avantaj sağlarken, uzun vadede daha yüksek montanlı nakit ihtiyaçlarında ihtiyaç kredisi bir adım daha öne çıkmaktadır.
Örnek ihtiyaç kredisi kapama talimatı
2 Comments
Nakit avans mı ihtiyaç kredisi mi? sorusunun cevabı bir kaç ay önce herhalde nakit avans diyebilirdik. Fakat son bir kaç ay içerisinde gerçekleştirilen faiz indirimleri sonrası galiba ihtiyaç kredisi diyebiliriz.
faydalı bilgileriniz yolumuza ısık tutacaktır tesekkurler