10 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Krediler

Kredi Yapılandırmada Vade Sınırı Kaldırıldı

Kredi Yapılandırmada Vade Sınırı Kaldırıldı

Ülkemizde gün geçmiyor ki covid-19 virüsü kapsamında yeni bir teşvik paketi ve düzenleme açıklanmasın. Virüs kapsamında vatandaşlara yapılan #evdekal çağrısı, bir çok çalışanın evden çalışması ve bir çok iş yerinin bu süre zarfında kepenk kapatması ile bir çok vatandaş maaş alamayacağı için ödeme zorluğu çekeceği düşünülmektedir. Bu kapsamda yapılan düzenlemeler ile kredi borçluları için yeni düzenlemeler hayata geçti.

Daha öncesinde yönetmelikte yapılan değişiklik ile tüketici kredilerinde vade 60 ay, fatura değeri 120 bin TL altında olan taşıt alımı amacı ile kullandırılan krediler ve taşıt teminatlı kredilerde vade 60 ay, fatura değeri 120 bin TL üzerinde olan taşıt alımı amacı ile kullandırılan krediler ve taşıt teminatlı kredilerde vade 48 ay, bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerde vade 12 ay, tablet alımı amacıyla kullanılan kredilerde vade 6 ay, 3.500 TL altı cep telefonu alımlarında vade 12 ay, 3.500 TL üstü cep telefonu alımlarında vade 3 ayı aşamaz olarak belirlenmiştir.

Kredi Yapılandırmada Vade Sınırı Nasıl Hesaplanacak?

Kredilerin mevcut ödeme vadelerinden bahsettikten sonra konumuza tekrar dönelim. Fakat yapılandırma olarak bahsettiğimiz durum mevcut kredi riskinin yapılandırması değil. Korona virüsü covid-19 kapsamında ödeme güçlüğü çeken vatandaşlar için mevcut ödeme tablolarında ödemesiz dönem oluşturulması BDDK tarafından yayınlanan yönetmelik kararı ile açıklandı. 8971 Karar Tarihi: 27.03.2020
Kurulun 27.03.2020 tarihli toplantısında, 27.03.2020 tarih ve 24049440-045.01[4/5]-E.5795 sayılı yazı detayı ekteki gibidir.

Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmeliğin 11/A maddesinin beşinci fıkrası uyarınca, bankalarca/şirketlerce kullandırılan tüketici ve taşıt kredilerinin anapara ve faiz ödemelerinin müşterilerin talebi üzerine 31.12.2020 tarihine kadar ertelenmesi halinde erteleme süresinin, Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmeliğin 12/A maddesinde yukarıda belirttiğimiz vade sınırlarının dikkate alınmaması gerektiği iletilmektedir.

BUNUNLA İLGİLİ:  Krediye Kefil Olurken Banka Ne Talep Eder?

BDDK vade erteleme sürecini 31.12.2020 olarak belirtse de Bankalar başlangıç olarak 3 ay öteleme ile sürece başladılar. Sürecin devam etmesi durumunda yönetmelik gereği yıl sonuna kadar öteleme işleminin gerçekleştirilebileceği de belirtilmektedir. Tabi bu işlem yapılırken o döneme ait biriken faiz de daha sonraki taksit tutarlarının üzerine ekleneceği için daha sonra yapacağınız taksit ödemelerinde artışlar görebileceksiniz.

Kredi Yapılandırma Vade Sınırı Örneği

Tüketicinin Ocak, Şubat ayında kredi kullandığını varsayalım. İhtiyaç kredisinde 60 ay vade sınırlaması olduğu üzerinden hesapladığımızda vade sonu 2025 yılı Ocak ayı olduğunu düşünelim. Tüketici gelip 3 ay anapara ve faiz ödemesiz dönem düzenlenmesi ile ilgili talep olabilir. Bu durumda kredi vadesi 63 ay olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Yasal sınırın 60 ay olduğunu düşündüğümüzde Banka tarafında bu işlemlerin sorun yaratabileceği düşünülmüş.

Bu durumda Bankalar sistemlerini güncelleyerek kredi vade sürecine takılmadan bu işlemlerini gerçekleştirebilmeleri için çıkarılmış bir yönetmelik olduğu görülmektedir. Tüketici bu kapsamda ben yeni kredi kullandım vade sınırına takılacağı için ödemesiz dönem talep edemem diye düşünmemeli. O yüzden yeni kredi kullanmış da olsanız vade sınırına takılmadan BDDK yönetmeliği gereği yıl sonuna kadar erteleme talebinizi Bankanıza iletebilir siniz.

Bu kapsamda ihtiyaç kredisi yapılandırma olurmu diye düşünmeden Bankalar ile iletişime geçmek faydalı olacaktır. İhtiyaç kredisi yapılandırma hesaplama yöntemi ödeme tablosu bazında hesaplandığından bankanızdan güncel ödeme planı konusunda destek sağlayabilir siniz. Kredi yapılandırma Garanti, Ziraat Bankası, Halkbankası, Vakıfbank, İş Bankası, Akbank, TEB, Denizbank, Qnb Finansbank, İng, Fiba, HSBC, Aktif Bank, Ykb vs diğer Özel Bankalar ve Katılım Bankaları bu kapsamda destek vermektedir.

About Author

Finansçı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir