12 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Çek Hesapları

Çek nasıl tahsil edilir? Çek takasa nasıl verebilirim?

Çek nasıl tahsil edilir? Çek takasa nasıl verebilirim?

Alacağıma karşılık çek alırken nelere dikkat etmeliyim? Çek nasıl tahsil edilir? Çek tahsil etme yöntemleri nelerdir?

Elinizde bir alacağa istinaden yada her hangi bir satış işlemine ait aldığınız çek nasıl tahsil edilir. Çek tahsil etmek için bir kaç seçenek mevcut olup bunların üzerinden geçerek bilgi vermeye çalışalım. Çek karnesi almak isteyenler için çek karnesi kimler alabilir? yazımız faydalı olabilir.

Öncelikle çek nasıl tahsil edilir? detayına girmeden, aldığınız çekin şekil şartlarından bahsedelim;

  • Çek vadesini kontrol edelim (Mümkün ise bir kaç gün ileri vadeli çek alabilir siniz),
  • Keşide yeri kontrol edilmeli (Keşide yerine göre ibraz süresi değiştiğinden),
  • Tutarın rakam ve yazıyla aynı rakam olduğu kontrol edilmeli,
  • Ciro edilmiş bir çek alacak iseniz hamil kısmında isme kesilmiş ise ilk cironun o kişi olduğu kontrol edilmeli,
  • Çekte hologram olup olmadığı kontrol edilmeli

Bu bilgilere göre belgeler kontrol edildikten sonra en önemli detaylardan biri çekin ödenip ödenmeme durumunun kontrol edilmesi olacaktır. Eğer imkanınız var ise çalıştığınız Bankaya giderek çek borçlusunun çeklerini ödeyip ödemediği konusunda istihbarat yapması konusunda yardım isteyebilir siniz. Bu imkanınız yok ise çekte belirtilen Banka şube bilgisine istinaden Bankayı arayarak alacağınız çek için Borçlunun çeklerini ödeyip ödemediği konusunda bilgi talep edebilir siniz.

Çek nasıl tahsil edilir?

Çekin sahte olmadığına ve şekil şartlarının düzgün olduğunu kontrol ettikten sonra, tahsil kabiliyetini kontrol ettikten sonra çek nasıl tahsil edilir? Bankadan çek tahsili nasıl yapılır? Vadesi gelen çek nasıl tahsil edilir? diyor iseniz bilgi vermeye çalışalım.

  • Çek takasa verilerek tahsil edilir ise;

Çek ile beraber hesabınızın bulunduğu Banka şubesine giderek takasa verilmesi konusunda talepte bulunabilir siniz. Bankaların çek tahsil masrafları konusunda yazımız faydalı olabilir. Şahsi hesabınızdan tahsil etmek istiyor iseniz Banka yetkilisi çeki neye istinaden aldığınız konusunda bir kaç soru sorabilir. Tahsile alınması konusunda sorun olmadığına karar verilmesi halinde çekin arkasına ciro yaparak Bankanın sizden imza isteyeceği forma imza atılması gerekmektedir. Form detayı ise çekin tahsil edilmesi konusunda Bankayı yetkilendirdiğinize dair bir form olacaktır. Tahsil amaçlı olmasa da çek karşılığı kredi kullanarak hem vade öncesinde çek bedellerinin tahsilatını yapabilir, hemde çek tahsilatı sürecini kolaylaştırabilir siniz.

BUNUNLA İLGİLİ:  Herkes çek defteri alabilir mi? Kimler çek defteri alabilir?

Çeki Bankaya teslim ettikten sonra çek Genel müdürlüğe ileterek Bankacılık sistemine girişi yapılır. Çek vadesi geldiğinde takas sistemi aracılığı karşı hesabın müsaitlik durumuna göre tahsil edilir. Takasa verilen çek hesaba ne zaman geçer diye soracak olursanız bir sonraki iş günü çek tutarı hesabınıza aktarılacaktır.

  • Çek hesabının bağlı olduğu Banka gişesinden tahsil edilir ise;

Çek vadesinde çekin bağlı bulunduğu Banka şubesine giderek gişeden tahsilat sağlayabilir siniz. Normal şartlarda çek vadesinde Banka hesabının müsait olması gerekmektedir. İlgili Banka şubesine giderek gişe görevlisine elinizdeki çeki tahsil etmek istediğinizi belirtebilir siniz. Çeki cirolayarak personele teslim edersiniz hesap müsait ise ilgili tutarı tarafınıza ödeyerek işleminizi sonlandırabilir.

Tabi ticarette her zaman hesaplar müsait olmayabiliyor, böyle bir durum ile karşılaşır iseniz hesabın gün içinde müsait hale geleceği bilgisini müşteriden teyit ederek gün içinde farklı saatte tekrar gelmenizi talep edebilirler. Eğer keşide yeri ile aynı ilde tahsil etmek istiyor iseniz çekin ibraz süresi 10 gün olduğu için farklı bir günde tekrar tahsil için işlem gerçekleştirebilir siniz. Çek görüldüğü anda ödenmesi gerektiği için vadesinde tahsil ediyor iseniz hesapta müsait değilse çeki o anda karşılıksız olarak yazdırabilirsiniz. Ama çoğu kişi bu işler ile uğraşmamak için bazen borçluya bir kaç gün müsaade ederek direk tahsil etme yoluna gidebiliyor. 

Karşılıksız çeki nasıl tahsil edebilir siniz?

Çek karşılıksız yazıldıktan sonra ibraz süresi içinde müşteri düzeltme hakkını kullanarak ödeyebilir. Arkası yazılan çekin tahsili yapılmak istendiğinde tekrar ilgili Banka şubesine giderek karşılıksız çeki tahsil edebilirsiniz. Bunun dışında çeki artık tahsil edemeyecek durumda iseniz icra yolu ile tahsil yöntemine gidebilirsiniz. Karşılıksız olan çekin yaprak bedeli her yıla ait çek için farklı tutar olarak tahsil edilmektedir. Bu süreç için yetkili bir avukattan daha kapsamlı bilgi alabilir siniz.

BUNUNLA İLGİLİ:  Çekte İbraz Süresi Nasıl Hesaplanır? İbraz Süresi Geçen Çek Tahsil Edilir Mi?

Vadesinden önce çek tahsil edilir mi?

Eskiden vadeden önce çek tahsil etmek mümkündü. Fakat ticari faaliyetlerinin kötü gittiğine dair bir duyum çıktığında her kes elindeki çeki tahsil etmek için Bankaya giderek çekleri yazdırabiliyordu. Hal böyle olunca bir çok ticaret erbabı iflas etmek durumunda kaldılar. Sonrasında yapılan düzenleme ile çekte vadeden önce ödeme kaldırıldı.

 

 

Banka hesap numaramı yada ıban numaramı nasıl öğrenebilirim yazımızı okumak için tıklayın.

Hesap numaramı nasıl öğrenebilirim?

About Author

Finansçı

79 Comments

  • çek tahsili aslında o kadar zor olan bir durum değildir. bu yüzden bu bilgiler işinize yarayacaktır.

  • çek nasıl tahsil edilir detaylı anlatılmış bir makale teşekkürler. Çek tahsil etmeden bu detayları iyi kontrol etmek lazım.

  • Elimde 4 adet cek 30 ekim 2016./ 30 temmuz 2017/ 30 temmuz 2018/ 30 temmuz 2019
    bu ceklerden ilki ödenmemiştir ben ilk cekimle birlikte diğer üç çekimi de yazdırabilirmiyim.

    • Merhaba,
      Yazdirma yapamazsiniz fakat yazilan cek ile beraber hukuki islem yapılabilir olarak biliyorum. Yarin hukukçu arkadaslardan teyit alarak farkli bir gorus olusursa tekrar bilgilendirme yapilacaktir.
      Saygilarimizla.

      • Merhaba,
        Hukukçu arkadaslara danıştım, ben senetler ile ilgili süreç ile karıştırmışım. İleri vadeli çekleri yazdıramadığınız için yazılan çek ile beraber işleme alınamamaktadır.
        Saygilarimizla.

      • Merhabalar
        Bir şahıs firması bir şirkete yaptığı iş sonrası faturasının karşılığında almış olduğu çeki.
        3.Şahıs olarak bu çeki alan firmadan alıp faturasız bir şekilde bankaya günü geldiği Zaman bozdurabilir miyim. Konu hakkında bilgi verebilir misiniz.

        • Merhaba,
          Ciro yaparak Bankanın herhangi bir şubesinden gününde tahsil edebilir siniz. Daha öncesinde takasa vermek istediğinizde ise Bankanın ilgili ekipleri tarafından işlemin detayı sorgulanacaktır.
          Saygılarımızla.

  • Merhaba 30.12.2016 tarihli iki çekim var yarın gitsem tahsil edebilir miyim yani merak ettiğim 10 günü doldurmuş mu sayılıyorum yoksa yarın içim şansım var mıdır

  • Yani kısaca sormak istediğim şu 30.12.2016 vadeli çekleri 10.01.17 de tahsil edebilir miyim

  • Cevabınız benim içim çok önemli eğer tahsil edebiliyorsam sabah uyanır uyanmaz ilk işim bankaya gitmek olacak onun için sabırsızlıkla sizden gelecek cevabı bekliyorum

    • Merhaba,
      30 Aralık vadeli çekin ibraz suresi dundü. Ödenebilmesi için çek borclusunun bankaya ödenebilir seklinde talimat vermesi gerekir. Aksi takdirde ibraz edilmesi halinde vadesi geçtiğinden islem yapılmamıştır kasesi vurulur.
      Saygılarımızla.

  • Merhaba elden cek aldim tanimadigim birinin adi yaziyor. Ben tahsil edebilirmiyim tsk

    • Merhaba,
      Takasa vermek istediğinizde bu çeki neye istinaden aldınız diye sorgulama yaparlar. Ama kendi bankasından giseden uğraşmadan tahsil edebilirsiniz.
      Saygılarımızla.

  • benim elimde bi ticari cek vav ama vadesi /02/09/2017 tarihinde tahsil ama ben biraz daha erken tahsil istiyorum ne yapmam gerekiyor saygilar

    • Merhaba,
      Çek karşılığı elinizde fatura var ise faktoring aracılığı ile belli bir komisyon karşılığında çek bedelini erken alabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

  • Merhabalar ben şirket çeki alacağım iş karşılığında benim aldigim çeki bozdurabilmem için ne gibi belgelere sahip olmam gerekir yani vergi numarası gibi mesela ne gereklidir? Teşekkürler

  • Merhaba çek tahsilatı için barter yöntemini kullanabilirsiniz:

  • Çek üzerindeki tarih gelmeden bir gün önce takasa koyabilirmiyim

    • Merhaba,
      Takas için verirsiniz fakat bir sonraki gün takasa girecektir. Yani vadeden bir gün sonra. Takas çeklerini en az iki gün önceden bankaya teslim etmek gerekir.
      Saygılarımızla.

  • Sirket adina cek var kendi hesabima ata bilrmiyim cekin vadesi geldi zaman hesabima yatarmi kendi hesabima atsam

    • Merhaba,
      Banka bu işlem için evrak talep etmezse, sizin içinde hukuki olarak sorun yaratmıyorsa tahsil edebilirsiniz.
      Saygılarımızla.

  • Slm bankaya borcum var müşteri çeki aldım tahsilata gittim banka paraya el koydu ama hesapa yatırmadı elden cekcektim bunun için bankayı dava edebilirmiyim.

    • Merhaba,
      İlgili çeki farklı kişi adına tahsil etme imkanı olabileceğinden dava için bir avukat ile görüşmeniz de fayda var.
      Saygılarımızla.

  • Merhaba 2 aylık vadeli bir çekim var çeki aldıktan 2 ay sonra tahsil etmek istedigimde adamın hesabında para yoksa ne yapabilirim ?

    • Merhaba,
      Hesap müsait değil ise karşılıksız olarak yazdırarak hukuki yollara ile tahsil yöntemine başvurabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

  • Merhaba, merak ettiğim bir konu var. Bankada ticari hesabı olan bir kişi, bankaya elinde farklı bankalara ait çeklerle geliyorsa eğer, bunun sebebi o bankalardan bu kişinin ait olduğu bankadaki ticari hesabına aktarılmasımıdır ? Neden gidip o çekin ait olduğu banka’dan almıyorlar parayı , Kendi bankalarına gelip yapıyorlar bu işi ?

    • Merhaba,
      Evet sizinde belirttiğiniz anlamda tahsilat işlemidir. Kendi bankasına getirme amacı gününü takip etmek zorunda kalmadan takas ile tahsil etmektir. Ek olarak ileri vadeli çek karşılığı kredi kullandirim islemide yapabilmektir.
      Saygılarımızla.

  • Merhaba bi calisdigim firmadan cek alacagim ama baska bankadan kredi odemem vardi 3 taksit odiyemedim avukata devir etmis banka icraya koymus simdi aldigim cekin parasini banka bana verir mi yoksa el mi koyar

    • Merhaba,
      İcraya düştüğünüz bankadan tahsil ederseniz sistem otomatik çek tahsil olduğunda takip borcuna tahsil olacaktır. Farklı bankadan tahsil ederseniz çekin tahsil olduğu gün ehaciz gelirse yada icra dairesinden ilgili bankaya resmi yazı gelirse o anda bloke edilebilir. Yapmanız gereken çekin vade gününde, çek hangi bankaya ait ise o bankanın herhangi bir şubesinden elden tahsil etmek olmalıdır.
      Saygılarımızla.

  • Mrb elden çek aldım çekin arkasında tanımadığım birinin ismi var bu çeki ben nasıl tahsil edilir im

    • Merhaba,
      Çek yazıldı ise arka yüzündeki cirantalara yada kesideciye tahsil için bir avukat ile görüşebilir siniz.
      Saygilarimizla.

  • İyi günler bir arkadaşa hatır icin cek verdim sonra onun ofisine hirsiz girmis çek çalınmış polis tutanağı savcilik yazisi filan var şimdi cek iptal davası da acildi lakin neticelenmedi henüz cekin günü de geldi bu durumda çekin sahibi benim ne yapmam lazım ödesem hırsıza gidecek para..ödemesem yazilirsa ticari sicilim bozulacak bir akil verin lutfen

    • Merhaba,
      Sanırım sorunuza cevap vermeyi atlamisiz, çek iptali davasına ilişkin tutanağı bankaniza ibraz ettiyseniz çek yasaklı duruma geldiği için ödemenize gerek yok. Ayrıca çeki tahsil etmeye geldiklerinde banka polise durumu ihbar ederek suçüstü yapacaktır.
      Saygılarımızla.

  • Elimde 20/09/2016 tarihli çekim var ödeme yapılmadı ne gibi yol izlemem gerekir

    • Merhaba,
      Çeki vadesinde karşılıksız olarak yazdırdı iseniz taahhüt bedelini alıp kalan kısmı için icra takibi başlayabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

  • merhaba, şuanda birkaç banka ile icralık durumdayım. adıma yazılı bir çek var bunu tahlis edebilirmiyim yoksa banka paraya elmi koyar?

    • Merhaba,
      Çekin şubesinden elden tahsil edebilirsiniz sorun olmaz. Ama hesabınızdan takasa verirseniz para geçtiğinde blokeye alınabilir.
      Saygılarımızla.

  • Çek nedir? Çek tahsilatı nasıl yapılır konusunda bilgi verici bir makale olmuş editör. Çeki bankaya takasa vermek ne demek diye merak eden benim gibiler için fayda sağladınız. Takastaki çek saat kaça kadar ödenir? derseniz çok geç kalmayın bankalar birbirleri arasında paslaşıyorlar ama bazen sorunlar olabiliyormuş. Bu ara çok haşır neşir oldum o yüzden paylaşmak istiyorum:) Çekin günü geçerse ne olur? konusunda zaten editör yazmış:) benden bu kadar 🙂

  • merhaba elimde 31.05.2018 tarihli çek var ve arkası farklı bir kişi tarafından cirolandı imzası var bu çeki nasıl tahsil etmem gerekir çekin yazıldığı bankayamı götürmeliyim yoksa kendi hesabımın olduğu bankayamı götürmem gerekir bide kaç gün öncesinden götürmem gerekiyor yardımcı olablrmisiniz

    • Merhaba,
      Farklı kişinin cirosu olsada sonrasında sizde ciro yaparak gününde ve sonrasında ilgili bankadan elden, yada kendi bankanız aracılığı ile en az 2-3 gün öncesinde takasa girmesi için işlem yapmalısınız.
      Saygılarımızla.

  • anladım hocam tşkr ederim. peki kendi hesabımın olduğu bankaya takasa versem herhangi bi kaybım olurmu alcağım parada eksilme filan olurmu?

    • Hayır maddi olarak bir değişim olmaz bilakis belki takas masrafını daha az ödersiniz.
      Saygılarımızla.

  • Elimde bi alacağıma karşılık 12.500 tl lik bi çek var vadesi 30.08.2018 ben bunu hemen takasa koyup alamak istiyorum ne kadar kaybım olur teşekkür eder saygilarimi sunarim halkbankin çeki

    • Merhaba,
      Çek tahsili yapabilmeniz için çekin vadesinin gelmesi gerekir aksi takdirde tahsilat yapılamaz. Erken tahsil etmek için Faktoring firmalarını tercih edebilirsiniz, eğer fatura karşılığı alınan bir çek ise belli bir komisyon karşılığında çek bedelini 1-2 gün içinde alabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

    • Merhaba resmî bir çek var elimde firma adına kesilmiş o kesen o kesilen firmanın adı var sadece arkada kimsenin cirosu yok çeki bir başkası o firmaya kesiyor o firmada bana veriyor çeki gidip alabilirmiyim

      • Merhaba,
        Çekin tahsil edilmesi için ilk lehdarin ciro yapması gerekir. Aksi takdirde tahsil ederken bankada sorun yaşarsınız.
        Saygılarımizla.

  • 05.30 2018 .tacir çekim vardı bankaya takasa verdim çek yazıldı cirolu ama asıl çek sahibi 15 gün içinde ademeyi yaparım diyor güvenmiyorum ne yapmam gerekir çek daha elime geçmedi finans bankta çek faturasız tacir çek ne yapmam gerekir bilgi verirmisiniz tsk sonuç ne olur parayı tahsil edebilirmi banka

    • Merhaba,
      Çek bedeli için İcra’ya başvurabilir siniz fakat fatura olmaması nasıl bir sürece ilerletir bir avukat ile görüşmenizde fayda var.
      Saygılarımızla.

  • Faturalı faturasız cekleriniz nakite cevirmede yardımcı olunur0+5+0+7/1+6+8/5+8/5+6

  • Merhaba.
    Bir X kişisi, Y kişisine cirolayıp çek vermiş. Ben de bu Y kişisinden alacaklı olduğum için bu Y kişisi elindeki çeki bana verdi. Ben de Z kişisi olarak bu çeki nasıl bozduracağım? Ticari bir ünvanım yok. Vadesi de gelmiş durumda.
    Çok teşekkürler.

    • Merhaba,
      Çek hangi bankaya ait ise sizde cirolayip elden tahsilat yapabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

  • MERHABA
    Şahsıma ait çek birkaç kez el değiştirdikten sonra ciro etmeyen bir şirket tarafından kaybedildiği veya çalındığı gerekçesi ile ödemeyi men davası açılıp ödeme işlemi mahkemece durduruldu. Çeki ele geçiren ve ciro eden 3. bir hamil ise bankaya çekin ödenmesi için müracaat etmiş fakat banka tarafından ödemesi yapılmamıştır. Çekin arkasına mahkemece men kararı kaşesi vurulması üzerine şahsımı ve diğer ciranta eden önceki hamilleri icra takibine aldırmıştır.
    Şimdi bu çekin karşılığı bankada bulunmasına rağmen ödeme banka tarafından mahkeme kararıyla çek iptali kararı olması sebebi ile yapılamamışken icra takibi şahsıma karşı da başlatılmış bulunmaktadır. BU DURUMDA NASIL BİR YOL İZLEYEBEİLİRİM?

    • Merhaba,
      Çekin karşılığının bankada olması sizin için avantaj fakat çeki tahsile veren kişinin çalıntı çek ile işlem yapıp yapmadığı yada ödemeden men kararı cikaran kişinin durumu hakkında mahkemenin kararı önemlidir. Karşı dava açılması gerekirmi konusunda bir avukat ile görüşmemizde fayda var.
      Saygılarımızla

  • İy günleer.
    Elimde çok sağlam bir firmaya ait 30 bin liralık çek var. Bugünden itibaren vadesi 4 ay. Çeki şirket sahibi Metin Çelik yazdı. Arkasınıda imzaladı. Ben bu çekin faturasını kimden alacağım. Faturası olmadan faktoring şirketleri Bozarmı.
    Lütfen ayrıntılı bir şekilde cevap verirmisiniz

    • Merhaba,
      Çeki yazan kişi arkasını imzalamaz. Ön yüzde belirtilen amir sahasını imzalar. Faturası olmadan normal şartlarda tahsile almazlar ama şansınızı deneyebilirsiniz.
      Saygılarımızla.

  • Benim bi arkadastan alacagim vardi ve bana cek verdi o olmadan nasil tahsil ederim bankadan
    Ve arkada bise yazmiyor

    • Merhaba,
      Lehdar (alıcı bilgisi) sizin adınıza yada hamiline kesilmis bir çek ise arkasını ciro yaparak tahsil edebilirsiniz.
      Saygılarımızla.

  • Merhaba. Takas olan çekim hafta sonuna denk geldi. Çekimin günü cumartesiydi. Çek tutarı pazartesimi hesaba geçer salı gunumu

    • Merhaba,
      Cekinizin vade tarihi cumartesi ise pazartesi takasa girer, salı günü hesaba geçer.
      Saygılarımızla.

  • Merhaba. Elimde iki adet çek var e basım tarihleri dolmak üzere dört ay sonr ve keside tarihi 2016 ikisininde bu çeklerle alakalı sizce napabilirim

    • Merhaba,
      Çekler yazıldı ise Bankadan taahhüt bedellerini alabilir siniz. Aksi takdirde yasal süre dolduğunda sonrasında taahhüt bedeli alınamayacaktır.
      Saygılarımızla.

  • Merhaba ben gazı ateş benim alacağım yerine arkatasimtan16binlik çek altın alacağım karşılığında çeki kullanım ama ciro yapmayın verdim arkatasimtan16binlik 07-07-2017tarihinte karşılık olmayınca ismini yazarak bankaya yaztirti karşılığı yoktu bende çeki Ekrem otetim çeki altim çek Benten fakat benim ismim yazmıyor ben işlem yanabilir miyim basilari çek zaman aşımı olmustiyor Osmanlar turumum iyiti suan ihtiyacım var yattımci olabilirmisiniz

    • Merhaba,
      Çek yazıldığında cirantalar arasında siz yoksaniz işlem yapamazsınız. Ayrıca çek de zaman aşımı vardır.
      Saygilarimizla.

  • Merhaba elimde 30.01.2019 vadeli çek var.a firması b firmasına çeki vermiş,b firmasıda çekin arkasını imzalayıp x kişiye borcuna istinaden vermiş..bu kişiden alacağım olduğundan oda bana verdi ama dün bankaya gittiğimde hesapta para yoktu,banka a firmasını aradı ve A firması çeki ödeyemeyeceğini söylemiş ve çeki bu durumda nasıl bir yol izleyebilirim b firması ile görüşmemin faydası olurmu?acil ödemem var yardımcı olursanız sevinirim

  • Merhaba elimde 30.01.2019 vadeli bir çek var..A firması B firmasına yazmış.B firması ise arkasını isim ve imzalatarak cirolayıp benim alacaklı olduğum kişiye vermiş bankaya gittiğimde çekin ödenmeyeceği A firması tarafından belirtilmiş..bu durumda ne yapabilirim çeki cirolayan B firmasından görüşsem bir sonuç çıkar mı? Teşekkür ederim

    • Merhaba,
      Burada sizin muhattabınız B firması olup çekin neden ödenmeyeceği gibi durumları ona sormalısınız. Oda A firması ile iletişime geçerek bu durumu sonuca ulaştırabilir. Aksi takdirde çeki yazdırarak hukuki yollardan tahsil için aksiyon almanız gerekecektir.
      Saygılarımızla

      • Teşekkür ederim peki B firmasının burda yükümlü olduğu konu sadece A firması ile arabulucu olmakmı yoksa ödeme önceliği ilk olarak B firmasına mı ait? A firmasından ümitli değilim ama B firması çeke isim ve imza atan oldukça sağlam bir firma..8bin tl olan çeki yazdırsam her iki tarağa yaptırım ne olur bu konuda da yardımcı olursanız çok sevinirim

        • Merhaba,
          Rica ederiz. Sizin muhattabınız B firması olduğu için çeki yazdırdığınız anda hukuki yollardan B firmasına tahsil yoluna gidebilir siniz. Sonrasında B firmasının da A firmasına tahsile gitmesi gerekecektir. O yüzden yazdırmadan önce B firmasına bilgilendirme yaparak elden ödeme alma durumu olabilir.
          Saygılarımızla.

          • Zaman ayırıp cevapladığınız için çok teşekkür ederim..i

            • Rica Ederiz. İyi günler.

              • Merhaba tekrardan dediğiniz gibi B firması ile görüştüm onlarda A firması ile konuştular..çekin vadesi 30.01.2019 ama onlar bu Cumartesi yani 09.01.2019 tarihinde ödeme yapacaklarını söylediler..sizce beklememde bir sakınca olur mu veya çekin tahsis süresi geçermi??

                • Merhaba,
                  30 Ocak vadeli çekin ibraz süresi 11 Şubat tarihinde sona erer. Ama son güne bırakmamak için 8 Şubat tarihinde tahsil etmek istediğinizi belirtebilirsiniz
                  Saygılarımızla

  • Merhabalar. ben alacağım bir malzeme karşılığı çek verdim. ancak adam bana çek karşılığında vereceği malzemeyi bana ulaştırmadı.Çeki verdiğim kişi o çeki başka bir kişiye vermiş. Ben bu parayı ödemeden nasıl çözebilirim.
    veya ben bu çeki ödemesem 3. kişi bu çeki benden tahsil edebilir mi. yasal yolu nedir.

    • Merhaba,
      Bir avukat ile görüşerek çek iptal davası yada kayıp için mahkemeye başvurabilir siniz. Çeki elinde bulunduran kişinin elinde faturası olmadığı için hukuki olarak da size avantaj sağlayabilir. Öncesinde bir avukat ile görüşerek aksiyon almanızda fayda var.
      Saygılarımızla.

  • Merhaba, bir şirket sahibi olan dostuma elden borç verdiğimin karşılığını kendi şirketinden çek olarak, hamiline olarak aldım. Başka bankada olan hesabımda takasa koyarak işlem yapmak istediğimde karşılık faturası istenebilir mi hamiline olduğu halde? 3 ayrı sıralı çekim var, hepsini aynı anda mı takasa koymalıyım yoksa gününden önce mi olmalı? Şimdiden teşekkürler.

    • Merhaba,
      Ticari kişilik değilseniz banka detay bilgi talep edecektir. Banka uygun görmesi durumunda ucunu aynı anda takasta verebilirsiniz. Sorun olursa vadelerin de ilgili bankasından elden tahsil edebilir yada yazdırabilirsiniz.
      Saygılarımızla

  • Arkadaşımın faturasız 30 bin değerinde 2 adet ayrı çeki var. Biri Aralık ayında diğeri Ocak ayında ödeme olarak gözüküyor ve çekin üzerinde arkadaşımın ismi yazıyor. Bu çeki ben alıp arkadaşıma nakit para versem çeklerle bir sorun yaşar mıyım ?

    • Merhaba,
      çek borçlusunun ödeme yapıp yapmayacağını bilemeyeceğiniz için sorun yaşama ihtimaliniz mevcuttur. Elinizde fatura vs herhangi bir evrak da söz konusu olmadığı için hukuki yollardan tahsilat yoluna gidildiğinde de olumsuzluklar ile karşılaşabilir siniz. Herhangi bir mal yada nakit alışveriş karşılığı olmadan alınan çek her zaman risk taşıyacaktır.
      Saygılarımızla.

  • Çek nasıl tahsil edilir konusunda cidden faydalı bir yazı olmuş. Ama bu dönemde mücbir sebep diye çek ödemeyen bir çok ticari işletme var. Birisi takıldığı zaman hepimizi peşinden sürüklüyorlar. Devlet daha fazla yardım kanalı açmalı bu dönemde.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir